zaman gazetesi nin yalan haberleri

cumhuriyet'in yalan haberlerini "lalalala duymuyorum ki" çocukluğunda geçiştiren zevatın bir hayli yakından ilgilendiği haberlerdir.

kardeşim washington post'un da yalan haberi vardır, ny times'ın da asparagas haberi vardır.
tarihinde yalan haber yapmamış tek bir gazete gösteremezsiniz. burada ayırıcı unsur; yalan haber tamamen kasti mi yapılıyor yoksa kaynak hatası mı var? kaynak hatasından kastım; misinformation ve disinformation olarak gazetecilik literatürüne yerleşmiş durumlar. bu durumlarda haber kaynağı ya kasıtlı olarak eksik bilgi verir yahut kasıtlı olarak hiç bilgi vermez. kaynağın hatasından ileri gelen "yalan haberler" de elbette kınanmalıdır ama kasti olarak, antidemokratik emeller uğruna yapılan yalan haberlerden ayrı tutulmalıdır. (tabii burada şunu da belirtmek lazım birçok gazeteci yaptığı yalan haberin ardından bu "mis-dis information" maskesinin ardına saklanır. mesela "oktay ekşi". bunun ayrımını iyi yapmak gerekir.)

velhasıl zaman gazetesi'nin yalan denen haberlerine bakılınca genelde kaynağın yanlış yönlendirilmesiyle oluşmuş haberler olduğunu görürüz. elbette muhabirin/editörün de burada suçu vardır. gazeteciliğin ana kemiği olan "double-check" yapılmazsa, kaynağın kirli emeline uymuş olursunuz.

sadede gelirsek; zaman gazetesi'nin yalan haberleri vardır ama kartel medya ve cumhuriyet'in yalan haberlerinin yanında zaman gazetesi melek kalmaktadır. cumhuriyet gazetesi'nin hiçbir açıklama getirilemez "yalan haberleri" varken, zaman gazetesi'nin yalan haberlerini tartışmak da gayet gülünç bir mevzudur...
unutmayalım ki cumhuriyet gazetesi'nin yaptığı yalan haber 27 nisan e-muhtırasına dahi girmiş, o muhtıraya zemin hazırlamıştır. keza 27 mayıs ve 28 şubat öncesi "şartları olgunlaştırma" gibi "ulvi" bir misyonu olan medyamızın ne haltlar yediğini herkes biliyor.
bunları tartıştık bitti de şimdi sıra zaman gazetesine mi geldi?
söyleyin allahaşkına zaman gazetesi'nin hangi yalan haberi bir muhtıranın/darbenin olmasına zemin hazırladı?

ayrıca şuna da bir bakın hele;

http://www.medyatava.net/haber.asp?id=37492