bugün

mamak türküsü

Samsun asfaltı ve sonbahardan çizgiler isimleriyle de anılan Kemal Burkay şiiri. Aslında şiirin adı sonbahardan çizgiler fakat besteler daha çok samsun asfaltı ya da mamak türküsü olarak adlandırılır. Şiire tutsaklar da denilir.

yeni türkü'nün muhteşem bir şekilde yorumladığı, dinleyeni kesinlikle etkileyen bir müzikal ziyafet. ilk olarak 1988'de, yasaklı yeni türkü albümü buğdayın türküsünde zerrin atakan tarafından seslendirilmiştir daha sonra Yeşilmişik adlı albümde de yer almış, bu sefer derya köroğlu tarafından seslendirilmiştir. ilkinde flüt, ikincisinde ise kemençe vardır. Umudu, hasreti, tutsaklığı, adaletsizliği öyle bir anlatır ki alır götürür.

Çıkış noktası çok iyi bilinse de, Ankara'ya dışarıdan gelmiş insanlar bu şarkıdan başka bir pay çıkartabilmektedirler. Nitekim bu iyi kalpli üvey ana mahpusluktur onu sevmeyene. Ardında nice şehirler, insanlar bırakıp gelinmiştir. Bir sebepten kaçamazsın ankara'dan kolay kolay. Gözün hep yollarda, umutların hep o yolların sonunda. Basarsın feryadı incesu'dan "ne güzeldir yollarda olmak şimdi" diye , belki duyarlar taa Üsküdar'dan. Hiçbiri olmaz halbuki. Sonra geçer, barışılır ankara'yla. Aklın hala yollarda...