bugün

blindness

julianne moore, mark ruffalo, danny glover, gael garcía bernal ve sandra oh gibi oyuncuların başrollerde olduğu, zaman zaman izlemekte zorlanılan ve orjinal bir hikayenin olduğu filmdir.

film kısaca neresi olduğu bilinmeyen bir şehirde körlük salgınının bir kadın (julianne moore) hariç herkesi etkisi altına almasını anlatmaktadır. yavaş yavaş bütün şehir kör olur. kargaşa başlar. insanları hapishane gibi yerlere tıkarlar. asıl can alıcı olaylar da bundan sonra başlar. içeride insan doğasının nasıl bir şey olduğunu görürüz. daha doğrusu bir topluluğun sineklerin tanrısı adlı filmle çok benzerlik taşıyacak şekilde, güçlünün zayıfı ezdiği, insanların vahşileştiği bir topluluk haline geldiğini görürüz. aslında sadece sineklerin tanrısı değil birazcık da the mist adlı filmle de benzerlik göstermektedir. insanlar olağanüstü şartlarda kolayca eski, karanlık çağlara kolaylıkla dönebilmektedir bu filmlerde. bu açıdan (ve de bir nevi toplu tecavüz sahnelerinde) film çok vurucu olmakta.

çok marjinal bir film olduğunu söylemeliyim. yani daha önce böyle bir film izlememiştim. filmin senaryosuyla ilişkili olarak çok karanlık, yani iç karartıcı bir havası var. ama bu filmi kötü değil daha etkileyici yapıyor. güzel oyunculuklar (özellikle de julianne moore gerçekten de çok iyi iş çıkartmakta filmde. kendisinin filmin sonunda herkes düzelirken kör olmaya başlaması gerçekten şaşırtıcıydı.) da bu etkenlere eklenince ortaya gayet güzel ve sert bir film çıkıyor. tavsiye ederim.