bugün

bas gitar

genellikle dört telli olan hede tanımı artık geçerli olmasa da akla çoğunlukla dört telli bir görünümle düşen gitar türü. Daha erken tarihli örnekleri olsa da * Başlangıç noktası Fender Precision kabul edilir. Çünkü müzisyenlerce kabul gören ilk tasarım bu oldu. Kontrbas'ın aksine ses güçlendirmesi için uygun oluşuyla zamanla klasik olmayan müzik aleminde onun* kapladığı alanın önemli bir kısmını işgal etti. Ki artık popüler müzikte neredeyse hiç kontrbas kullanılmamakta. Kontrbas'a ancak jazz, bluegrass gibi * türlerde rastlanmakta.

Bas gitarın ses aralığı gitarın bir oktav altından başlar. Bu aralığın genişliğini basın kaç telli olduğuna göre değişmekte. 4-5-6-7-8-10-11-12 telli baslar mevcut. Ama 8-10-12 tellilerin çoğu aynı sesi bir oktavla veren çift veya üçlü teller nedeniyle o kadar çok tele sahipler.

Başlangıç noktası precision olsa da fender jazz'lar da artık precisionlara yakın (belki de daha fazlası) bir popülerliğe erişmiş durumda. Ki birçok başka marka ve model de mevcut. (hali hazırda Leo Fender tasarımları üreten üç firma var bildiğim kadarıyla. Bir de bunların replikaları ve özgün tasarımları düşünün).

Sıkıldım gerisini başkası yazsın.