schengen

zamanında çok haşır neşir olmak* zorunda kaldığım vize türü, avrupa birliği vizesi de denebilir. yeni almak isteyen arkadaşlara şu püf noktaları sıralayabilirim;

- dört çeşidi vardır. a, b, c ve d schengen vizesi.

- 3 aydan kısa süreli ziyaretleriniz için c vizesi alınır.

- burada altın kural; vizeyi verecek olan ülkenin, sizin kesin olarak ülkenize döneceğinize inanması, oraya yerleşmek gibi bir niyetinizin olmamasıdır. yani bankada yüklü miktarda paranız olması, evinizin arabanızın olması bile bunun için yetmeyebilir. eğer çalışıyorsanız, iş yerinizden alacağınız, "bu kişi kesin olarak bizde çalışıyor. sadece tatile gidecek emin olabilirsiniz* şeklinde bir niyet mektubu, tüm bunlardan daha çok işe yaracaktır mesela.

- öğrenci iseniz, biraz daha kolay almakla birlikte, ailenizin maddi durumu çok çok önemlidir.

- evraklarınızdaki en ufak eksik dahi, vize için sil baştan randevu almanızı gerektirebilir. örneğin; bir belgenin fotokopisi eksiktir, onu tamamla yine randevu al gel derler, kesinlikle konsoloslukta fotokopi çekmezler.* sözün özü; başvurmadan önce evraklarını en az 10 kez tekrar gözden geçirin.

- vizeye ilk kez başvuranlarla, başvuru sırasında evrakları verirken, sohbet de ediyorlar. buna bir nevi mülakat denebilir. karşınızdaki insanın bu konuda özel eğitilmiş olduğunu, hiç beklemediğiniz sorularla gidiş niyetinizi öğrenmeye çalışacağını unutmayın.

- kesinlikle belli bir kıstas yoktur, bunlar sadece genel kurallardır. sizden çok daha kötü hazırlanmış bir vize başvurusunun kabul edilebileceğini unutmayın. herşey tamamen kişiye göre değişmektedir.*

- istenilen evrakları eksiksiz getirdiyseniz, gerçekten tatile gidiyorsanız, reddedilme ihtimaliniz çok çok düşüktür. pasaportunuzda son 2 senede alınmış schengen, ingiltere ve ya abd vizesi varsa çok çok kolay alacaksınız.

işte böyle bir vizedir schengen.* *