bugün

emasya

emniyet güçleri ve jandarmanın bir sivil ayaklanma vb. gibi bir toplumsal olayda yetersiz kalması durumunda bağlı bulunduğu garnizonda gerekli müdahaleyi yapacak birliklerdir. bildiğim kadarıyla 97 sivas olayları sonrasında kurulmuş ya da işler hale getirilmiştir.

amacı sivil grup içerisindeki provakatörleri tespit edip, yakalayıp arkada hazır bekleyen kolluk kuvvetlerine teslim etmektir. emir verilmediği müddetçe ateş etmezler. genelde bir ya da iki keskin nişancıları olur. karşı tarafta silahlı kişiler var ise bölük gruba karşı pozisyon almışken telsizle gözcülerin (genelde komutan) verdiği hedefleri indirirler.

genel olarak caydırıcı bir etkiye sahip olan emasya bölükleri eğer sağlam bir duruş sergilerlerse olaya müdahale etmelerine gerek bile kalmaz. eylem yaparken önünüzde dizilen g3 piyade tüfekli, kalkanlı, aynı anda üzerinize doğru hareket eden bir kitle emin olun sizi korkutacaktır.

eğer edok denetlemesi geçiriyorsanız hiçte öyle yan gelip yatma yeri değildir. 3 saat esas duruşta (g3, şarjör dolu hücum yeleği, çelik başlık ile) kırmızı apoletli bir albayın sizi denetlemesini beklersiniz. denetleme geçireceğiniz için 1960 model man marka askeri kamyonun arkasından (ki 2 metre yüksekliğinde) tam teçhizat olarak betona atlamak, sürekli tam teçhizat sıçrama yapmak, tatbikat yapmak gibi hazırlıkları vardır.

komutları (yanlış hatırlamıyorsam):

bölük kama düzeni 3. takım genel destek.
bölük kama düzeni 3. takım yakın destek.
bölük kama düzeni 3. takım yanlara destek.
bölük hat düzeni 3. takım genel destek.
bölük hat düzeni 3. takım yakın destek.
bölük hat düzeni 3. takım yanlara destek. * *