bugün

efes pilsen blues festival zirvesi

tarih: 10 Ekim 2009
yer: vitamin - ahileri anma zirvesi
içilen: nargile, çay * *
hafif rüzgarlı bir hava, yazın son günleri. bir yazar evladı çıkıyor, diyor ki; abi tamam muhabbet güzel de, farklı bir şeyler de yapalım. ahali soruyor: ne yapabiliriz ki? ne bileyim farklı yerlere gidelim, konsepti olan zirveler yapalım. tamam abi diyorlar, nereye gidelim? mesela diyor yazar, ben bi' blues zirvesi açsam, kaç kişi gelir? ılık bir rüzgar esip geçiyor cümledeki soru işaretini de beraberinde götürerek. kimisi nargilesinden bi' fırt daha çekiyor, kimi telefonu ile uğraşmakta, kimi de zaten hiç duymamış. aslında cevabı belli bir soru bu, rüzgar o noktalama işaretini boşuna almamış...

işin deneysel diye nitelenen boyutu da bu noktada zaten. kimsenin müzik bilgisinin sınandığı bir buluşma değil bu. asıl önemli olan insanların nelere, ne kadar açık olduğu, kendisine sunulandan ne kadar fazlasını istediği ve bunun için ne yaptığı? gerisinde kalan tüm mazeretler anlamsız, doğrultusuz, akabinde de monoton bir yaşantıya sinyal çakmakta.

şehre her allah'ın günü blues festivali gelmiyor, bursa'da jazz bar desen yok,* üstelik bu fiyata böyle kaliteli müzik dinlenecek bir organizasyon da görünmüyor yakınlarda. müziksever için her türlü nedeni bertaraf eden bir vaziyet var ortada. şahsım adıma yok canımla gideceğim, cebimde olmayan parayı vereceğim. hal böyleyken yok şu var, bu da böyle dedi, ne gadder de entelsiniz yav deyip gelmemek kendi kanaatimce saçmadır, boşu boşuna büyük bir fırsatı kaçırmaktır.

ayrıca zirve blues festivali'nde kaynaşıyoruz ya da konuşmayan top olsun temalı bir zirve değildir, aksine gidilen bir konserdir, muhabbetten ziyade müzik yönü ağır basmaktadır. zirvelerde badi sistemi uygulanmaz, kimse istemediği halde biriyle iletişim kurmak zorunda değildir.

hepsinin yanında blues bir kültür ölçüm aracı değildir. ancak farklı bir konsepte yaklaşım durumu pek de tabii bir şekilde ufkumuzu gözler önüne serer, o noktada da davranış biçimimizi sorgulamak, biraz daha düşünüp entry girmek gerekir.