bugün

türkiye nin israil e karşı sert tavrı

israil in uc yil once vermesi gereken insansiz ucaklari hala teslim etmemesi, suriye ve iran ile arabuluculuk teklifine sirtini cevirip, turkiye yi yok saymasi, pkk ya aciktan destek vermeye devam etmesi ve turkiye ile dostluguna karsilik dusman oldugu suriye ve iran a turkiye nin de dusman olmasini istemesi bu noktada onemli etkenlerdir.

diger yandan son yirmi yildir aramizin kotu oldugu iran ve suriye siki baglar kurup, avrupa birligi ne birazcik ta olsun sirtimizi yan cevirip arka komsularimiza yonelmemiz de bir etkendir. suriye ve iran kendi ulkelerinde neredeyse pkk yi bitirdiler ve pkk nin tek yuvasi abd nin kontrolundeki kuzey irak kalmasi da turkiye nin dis politika konusunda bir kez daha dusunmeye itmistir.

konya daki tatbikata israil in cok katilmak istemesinin nedeni konya daki arazi sartlarinin egitim icin cok daha elverisli olmasi ve arazi yapisinin alcak ucusa uygun olup suriye ve iran in cografyasina benzemesidir. komsulari ile yapilacak bir baska savasa ortak olmak istemeyen turkiye icin bu iptal cok dogru bir karardir, arkasinda durulmalidir.