bugün

rogerio ceni

Alıntı:
Sinoplu Ceni hem tutuyor hem atıyor!

HASAN CÜCÜK

Kalecilerin asli vazifesi korudukları kaleyi gole kapatmalarıdır. Belki de sahaya çıkan ilk 11 içinde en zor görev onlarındır. Forvet oyuncuları golleri kaçırır ama bir pozisyonda top ağlarla buluşunca eleştiriler kesilir. Ama kaleci onca gollük pozisyonu kurtarır, kazara ‘olmayacak bir golü’ yediğinde idam sehpasına çıkarılır. Herkesin hata yapma lüksü vardır. Fakat kalecilerin asla yoktur! Rogerio Ceni, Jose Luis Felix Chilavert, Rene Higuita ve Jorge Campos sahada en zor görevi icra eden meslektaşlarından ayıran özelliklere sahipler. Bu isimler, sadece gol kurtarmakla kalmıyor, aynı zamanda takımları adına gol atarak ilginç bir portre çiziyor.
Futbol tarihinin en ilginç ve renkli kalecilerinden biriydi, Rene Higuita. Uzun saçları ve bir kaleciden çok defans oyuncusu gibi topla çok oynaması onu farklı kılan özellikti. Takımı penaltı kazandığında topun arkasına sürekli Higuita geçerdi. Kariyeri boyunca 41 gol atarken, 4 golü frikik atışından bulmuştu. Higuita’yı unutulmaz kılan attıkları golden ziyade 1995’te Kolombiya kalesini korurken ingiltere ile oynanan hazırlık maçında Wembley’de kaleye giden topu ‘akrep stiliyle’ kurtarması ve 1990 Dünya Kupası’nda rakip forvete çalım atarken Roger Milla’ya kaptırdığı topu kalesinde gol olarak görmesi oldu. Meksikalı Jorge Campos’ta Higuita gibi renkli bir kişiliğe sahipti. Maçın sonlarına doğru takımı skor tabelasında yenik durumdaysa Campos’un mevkisi bir anda forvet olurdu. Keza bazı maçlara kalede değil forvette başlardı. Kariyeri boyunca attığı 40 golün sadece 9’unu penaltıdan kaydetti. Higuita ve Campos’tan sonra Paraguaylı Jose Luis Felix Chilavert sahne aldı. Meslektaşlarını ters köşeye gönderdiği penaltı atışlarıyla ün kazandı. Kariyerini 62 golle kapatırken, ‘Bu rekor kırılmaz.’ yorumlarını yaptırdı. Ta ki sahneye Brezilyalı Rogerio Ceni çıkana kadar. Brezilya’nın ünlü Sao Paulo takımının formasını giyen Ceni, ‘Dünyanın en tehlikeli kalecisi’ unvanını attığı frikik golleriyle kazandı. Geçtiğimiz haftalarda oynanan Cruzeiro maçında tam bir Ceni şov vardı. Takımı 2-0 yenik durumdayken, önce bir penaltı kurtardı, sonra frikikten takımının ilk golünü kaydetti. Son noktayı penaltı golüyle koydu. Sao Paulo, Ceni sayesinde sahadan bir puanla ayrılırken, bu goller uzun yıllardır ‘Dünyanın en çok gol atan kalecisi’ unvanını elinde bulunduran Paraguaylı Chilavert’in rekorunu tarihin tozlu sayfalarına hapsediyordu. ilk golünü şubat 1997’de atan Ceni, iki yıl önce takımının penaltı atışlarını da kullanmaya başladı. Bugün ise attığı 64 golle birçok ortasaha oyuncusunun kariyeri boyunca atamadığı bir rakama ulaştı.

Rogerio Ceni, 22 Ocak 1973’te doğdu. Futbolcu olmaya karar verdiğinde kaderine gol atmak değil gol kurtarmak düştü. Takımı ise Sinop FC oldu. Mato Grosso eyaletinin Sinop şehri 125 bin nüfusuyla eğitim şehri olarak dikkati çekiyordu. Rogerio Ceni, 1990’da kariyerine Sinop FC’de başlarken, burada fazla kalmadı. Aynı yılın eylül ayında halen formasını giydiği Sao Paulo’ya transferi gerçekleşti. Sao Paulo formasını 16 yıl giyerek Brezilya’da nadir görülen uzun süre aynı kulüpte oynama rekorunun da sahibi oldu. 2002 Dünya Kupası kadrosunda 3. kaleci olarak yerini alan Ceni, 2006’da bu kez 2. kaleci olarak kadroda yer buldu. Kupayı kazandıkları 2002’de turnuvayı yedek kulübesinden seyretmesine karşılık, 2006’da Japonya ile oynanan grup maçında Dida sakatlanınca son 10 dakika forma şansı bularak ‘kupada oynamış’ oyuncular arasında yer aldı. Gol atmaktan zevk aldığını her fırsatta dile getiren Ceni, 3 kez Güney Amerika’nın Şampiyonlar Ligi olan Copa Libertadores sevinci yaşadı. 2005’te attığı 5 golle Copa Libertadores’in en golcü ismi oldu.
Sayı: 148
Bölüm: Avrupadan Futbol
Sporvizyon