bugün

şark ıslahat planı

cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu kadar günümüzde de devlet politikası haline gelmiş kürt asimilasyonu planının resmiyete dökülmüş halidir.cengiz çandar bugünkü köşesini bu plana ayırarak özetle şunlardan bahsetmiştir.

"ilker başbuğ, 14 nisan konuşmasında prof. metin heper’e gönderme yaparak “gerek osmanlı imparatorluğu gerekse cumhuriyet döneminde, kürt kökenli vatandaşlarımıza devletçe sistematik asimilasyon politikası uygulanmamıştır... sonuç olarak, esas itibarıyla cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşanan ayaklanmalar etnik temelli değildir” demişti.
tarihi gerçekler bu söylemi doğrulamıyor.

madde 16:
“fırat garbındaki vilayetlerimizin bazı akvamında dağınık bir surette yerleşmiş olan kürtlerin kürtçe konuşmaları behemahal men edilmeli ve kız mekteplerine ehemmiyet verilerek kadınların türkçe konuşmaları temin olunmalıdır.”

bir de madde 14’e göz atalım:
“aslen türk olan fakat kürtlüğe temessül etmek üzere olan bulunan mevkide ve siirt, mardin, savur, gibi ahalisi arapça konuşan mahallerde türk ocakları ve mektep açılması ve bilhassa her türlü fedakârlık iktiham olunarak (gösterilerek) mükemmel kız mekteplere rağbetlerinin suveri adîde (fazla miktarda) ile temîni lazımdır. hassaten dersim, tercihan ve müstacalen (acil olarak) leyli iptidailer (yatılı ilkokullar) açılmak suretiyle kürtlüğe karışmaktan bir an evvel kurtarılmalıdır.”

işte ‘asimilasyon’dan, bugün artık iflas ettiği ortada olan ve terkedilmesi gereken ‘asimilasyon’dan kasıt budur. kürtlerin yoğun bulunduğu bölgelere türk yerleştirmek, kürtçe konuşulmasını men etmek ve cezalandırmak, kürtlüğü önlemek ve yeni yetişecek kuşakları türkleştirmek. asimilasyon budur.
ve bu bir ‘devlet politikası’ olagelmiştir. metin heper’in dediği gibi ‘kürt inkârı’ 1930’lar ve 1940’lardaki ‘bir avuç entelektüel’in tavrı değil, ‘devletin politikası’ olmuştur.

http://www.radikal.com.tr...08.2009&categoryid=97
güncel Önemli Başlıklar