bugün

g3

"terörle mücadele dışında kullanılması yasak" biçiminde sikindirik palavralarla ilgisi olmayan piyade tüfeğidir. böyle bir yasak, g3 ya da başka bir silah için hiçbir otorite -nato mesela- tarafından da uygulanmamıştır.
1970'lerin başından itibaren, o zamana kadar amerikan yardımlarıyla ve ya ithal edilerek alınmış m1 garand piyade tüfeklerinin demode olması ve otomatik, caydırıcı ateş gücü, kullanım kolaylığı gibi birçok özelliği barındıran piyade tüfeği ihtyacına istinaden alımında ve sonrasında üretimine karar kılınan, hocker-koch ( b. almanya) kökenli silah üreticisin geliştirdiği otomatik piyade tüfeğidir.ne ilginçtir ki, aynı dönemlerde de yunanistan ordusu, m1'lerin yerine modern bir piyade tüfeği arayışına girmiş ve muhtemelen nato-abd'nin tavsiyesi ve oluru ile, her iki ülke de g3 'lerde karar kılmışlardır. bugün, yunan ordusunun da ana piyade silahı g3 'tür.
şimdiki piyade birliklerinin çoğunda, ayrıca deniz ve hava kuvvetlerinde de tek erin ana muharebe sihaı olarak kullanılır. haa, komandolar ve özel birlikler, g3 platformu üzerine geliştirilen hk33 ve amerikan m16 piyade tüfeklerini, famas, kns,ve benzerlerini kullanır, o ayrı.
önümüzdeki birkaç yıl içinde, yerini hk33, mehmetçik-1 gibi yeni nesil silahlara bırakacağı muhtemel olmasına rağmen yine de kaba, güçlü, ağır ve kodu mu oturtan hantal hali ile g3 efsanesi uzuuun yıllar sürer gider.
her piyadenin gönlünde yeri ayrıdır.