bugün

ebu gureyb

Artık burada neler yaşandıysa Pentagon ve Obama burada çekilen işkence fotoğraflarını yayınlayacağını söylemesine rağmen, daha önce kamuoyuna yansıyanlardan çok daha ağır insanlık ihlalleri işlendiği gösteren kalan 2.000'e kadar resmi yayınlamaktan vazgeçti.
Gizlenen görüntülerin, bir askerinin bir kadın tutukluya tecavüzü, bir diğerinde ise bir erkek mahkuma tecavüz görüntüleri, ayrıca tecavüz görüntülerinde cop, tel, boru gibi cisimlerin de kullanıldığı görüntülenmiş. Ebu Gureyb cezaevi'ndeki işkence skandalına ilişkin soruşturmayı yürüten emekli Tümgeneral antonio Taguba "Tüyler ürpertici" görüntüler içeren fotoğrafların yer aldığı resimlerin gösterilmemesi konusunda Obama'nın kararını desteklediğini, adli bir amaç dışında fotoğrafların yayınlanmasının, ülke dışındaki ABD askerlerinin hayatını tehlikeye atacağını belirtti.

Nasıl bir ruh hali ile bir insan bunları bir başka insana yapar. Onu da geçtim bunları yaparken nasıl bir sapıklıkla fotoğraflarını çeker. Bu konudaki en iyi niyetli düşünce; resimleri çekenin olaylara katılmayan, desteklemeyen ama engellemeye de gücü yetmeyen kişilerce adli makamlara iletilmek amacı ile çekildiğini düşünmek olsa gerek. Çünkü bu resimler de olmasa yapılanların hiç bir kanıtı olmayacaktı. Elbette bu düşünce heme arkasından bir diğerini tetikliyor : Acaba ABD bunca zaman asker soktuğu yerlerde kanıtlanmayan, resimleri çekilmeyen ne gibi insanlık suçları işledi?