bugün

güneşi gördüm

bir beyaz melek sacmaligindan haberdar, ancak izlemeye tahammül ederek nasibini almamis biri olarak gittim sinemaya. evet mahsun duygu somuratoruydu benim icin. önyargılarım mevcuttu çokca, hatta önyargı da değildi bunlar, gerceklerdi, gormustum, mahsun kırmızıgül beyaz melek filmiyle duygu somurusunden baska bir sey yapmamisti.

biraz zorla biraz da merak ederek gittim filme. hakkinda yapilan elestiriler cok olumluydu, bu gitme sebebimdi. bir diger sebepse gnctrkcll avantajlarından filmin bana bedavaya gelmesiydi.* hava soguktu, üşüdüm lan, sinemeya girmek iyi fikirdi. hatta koltuga oturduğumda sıklıkla yaptığım bir seyi yapmayi planladım: filmdeki sahnelerle dalga gecmek. hatta repliklere gulmek.

--spoiler--

ardindan film basladi. konu klasikti basta, eeh oeeh falan dedim. sonra gittikce rayina oturmaya basladi. resimler cok iyiydi, konu gercekciydi, anlatim abartisizdi, dram dozundaydi. tum rollerde oyunculuklar iyiydi. anlatilmak istenen gayet net bir sekilde yansitiliyordu perdeye.

sonra gercekleri hissettim. sıcacık evinde kahvesini yudumlayan bir cok kisinin hissedemeyeceği, belki de aklina bile getiremeyeceği gercekler. yillarca sebebi bile belirsiz kavgalar yasandi vatanin bir kosesinde. ve ülkenin o bucaginda yasayan insanlar tum masumiyeti, tüm sefaleti hatta tüm cehaletleriyle perdedeki insanlar gibiydiler gercekten. o insanlar gibi surunduler oradan oraya, belki de bir cogu mutlulugu hic hak etmedi nezdimizde.

sadece bu da değil, cinsel tercihi baska bir insana bile tahammul edemedik biz, farkliliklarimizi sevemedik hic, hep kutuplastik, hep nefret ettik birbirimizden. hep kotuledik, kavgalar ettik yıllarca.

anlatımı bir yana ben mahsundan boyle bir oyunculuk performansı beklemezdim. cocugunun can verdiğini duydugu an kendini yere atması ve can cekisen baliklar gibi cırpınması* çok çarpıcıydı, göz doldurucuydu*. altan erkekli, serif sezer, murat unalmis, erol demiröz, cemal toktaş hatta çocuk oyuncular bile * çok gönülden oynamişlar.

kısacası mahsun kırmızıgul kafamdaki sablonundan çok daha uzaklara götürdü beni, tebrik edilesi bir filmdi, başarılıydı. bilseydim, recep ivedik 2 için boş yere verdiğim bilet parasini, bu film için seve seve verirdim.

--spoiler--