bugün

raptiye rap rap

bazı insanlar tarafından, en aptal cem karaca şarkısı, saçma sapan sözlere sahip şarkı gibi nitelemelere maruz kalan güzel bir şarkı. şimdi detaylı bir incelemeye alalım bu şarkıyı. açalım winamp'ten şu şarkıyı ve sözlerine bir göz atalım:

hanimini huppen dezigi banna:

adile naşit'in babası olan şahısın, kendisi de tiyatro üstadır, sinirlendiğinde sık sık tekrarladığı söz öbeği. anlamı yok. benim nickim gibi bir cümle.

tefeşle kayyüş illede kıtmir:

anlamını bilmiyorum. bir önceki cümle gibi olması lazım. fakat kıtmir güzel kedi anlamındadır.

alavere dalavere kim ala da kim vere:

türlü oyunlar yapalım, alalım verelim anlamındadır.

köşeleri möşeleri dön baba dönelim rap rap:

alavere dalavere yapalım, alalım verelim, en sonunda köşeleri dönelim anlamındadır.

raptiye rap rap zaptiye zap zap rap rap:

rap rap. rap rap sesleri, askerlerin postal sesleridir. darbelere gönderme yapmaktadır.

n’aber nitekim gene geldi şapka rap rap :

en sevdiğim cümlelerinden birisi. şapka diye nitelenen şahıs süleyman demirel'den başkası değildir. naber nitekim gene deldi şapka derken, ulan darbe yaptınız, demirel'i indirdiniz. gene geldi bi yolunu bulup. bi türlü kurtulamadık şu adamdan, anlamındadır.

ben sana hayran
sen cama tırman
yok içmeye bir şişe bile ayran
nene gerek senin taht-ı revan

abartılı harcamalar, küçük amerika yaratacağız söylemleri, boyundan büyük düşünmeler, ülke açıklık içinde kıvranırken, ütopik olaylara özenmek. lüks tutkunu halk vs. vs. bu mısranın anlamı da budur.

maaşla gırtlak gırtlak gırtlağa rap rap
bir de kitap okuyor bakın şu çatlağa rap rap
liberal, miberal malı kap,götür al rap rap
eriyor liralar mark al dolar al rap rap:

80 sonrası politikalar eleştiriliyor. maaş kuyruğunda birbirini yiyen yoksullar. kitap okuyup, araştırıyorum, beynimi kullanıyorum ayaklarına yatıp, sistemin, sömürünün kölesi olmuş insanlar, solcular eleştiriliyor. özal'la gelen liberal politikalarla artan soygun, özgürleşiyoruz adı altında sömürülen halk eleştiriliyor. türk lirasının yerlere değmesi, doların markın alıp gitmesi, ve dövizin özendirilmesi eleştiriliyor.

bul bir kaşalot toriğini işlet rap rap
bir koy üç al üçünüde beşlet rap rap :

buradaki hikaye gerçekten ilginç. irak a saldıran bir abd başkanı vardı adı bush. bu kısım gençlere tanıdık geliyor. ama bush bildiğiniz bushun babası. yani babadan oğla geçen bir çeşit hobi ırak a saldırmak. işte bu baba bush ırak a gireceğinde kankası özalı destek konusunda ikna etmesi gerekiyordu. daha doğrusu kankası özalın ülkeyi ikna etmesi gerekiyordu. irak'a abd saldırısının meşruluğu karşısında kendisi zaten çoktan ikna olmuş bir insandı.. işte milleti ikna etmek için bu büyük lafı etmişti. bir koyup üç alacağız dedi. yetmedi kaşıkla verip kepçeyle alacağız da dedi. bu gibi durumlarda tck nın ilgili maddesini göz önünde bulundurarak hanimini hüppen dezigi banna diyoruz. (bu kısmı alıntı yaptım arkadaşlar)

üf baba bu ne be fotoğraf makinesi
lambada markası.

bu kısmı anlamadım...

şarkıyı burda yasaklasak da mı saklasak
-oh george
şarkıyı yoksa yasaklamasak da mı saklasak
-oh george:

sansür olayları. yasaklayalım mı abi falan. george denen kişi de baba bush.

evet, bu şarkı böyle bir şarkı. bu bilgiler ışığında bir kez daha dinleyelim. günümüzde bu tarz şarkılar zor bulunuyor. ciddi bir taşlama örneğidir bu. yasal sınırlar çerçevesinde ve biraz entelektüel biçimde, bir dönem en fazla bu kadar güzel eleştirilebilir.