bugün

platon un mağara alegorisi

Şaşırdığım başlıktır. Bu bot iyice kendini aştı. Aslında bu başlığın sözlükte yeni tartışılıyor olduğunu hiç düşünmedim. (bkz: mağara alegorisi)
Uludağ sözlük'ü şu anki içerik ile birlikte değerlendirmiyorum. Eski yazılanlardan mutlaka kaliteli içeği bulma imkanım var. Okunabilir içerik üretebilen yazarlar keşke daha çok yazıyor olsalar.
Neyse, başlığa uygun bir şeyler de yazmak gerekir. Sabahın yedisinde platon tartışacağımı hiç düşünmemiştim ama oldu bir defa.
Platon mağara alegorisinde çok net anlaşılacağı gibi toplumu anlatır. Mağara toplumun ta kendisidir. Mağaradaki insanlar da toplumun birer parçasıdırlar. Ancak birey olarak yaşamlarını sürdürecek aydınlanmaya sahip değillerdir. Mağaraya onları bağlayan zincirler ise toplumsal normlar ve kuralları simgeler. Bizi topluma körü körüne bağlayan zincirlerimiz vardır. Yüzümüz ise karanlığa dönüktür, gözlerimiz aydınlığa alışkın değildir. Karanlık mağara duvarına dışarıdan yansıyan gölgeler kadar yaşamı anlamlandırabiliriz. O nesnenin gerçekliğinden uzak, sadece görebildiğimiz kadarıyla yaşamımızı sürdürürüz.
Yüzünü aydınlığa dönmek ve gerçek anlamda görebilmek ise hiç kolay değildir. Her aydınlanmanın bedeli vardır.
Karanlığa ve gölgeleri izlemeye alışmış bir topluma gerçekliği, aydınlığı anlatmak ise hiç kolay olmayacaktır.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar
© copyright 2005 - 2026