bugün

byd'nin türkiye rezaleti

şu an ab komisyonu byd hakkında macaristan'da açmış olduğu fabrika-yatırım özelinde haksız rekabete yol açacak sübvansiyonları byd'nin alıp almadığı konusunu araştırıyor.
aynı zamanda da byd'ye macaristan tarafından (iktidar tarafından tanınan) sübvansiyonların ab ticaret hukukuna da bakılmakta.

ek bilgi: byd macaristan'a yaptığı yatırım (fabrika'da dahil) 4 milyar dolar.
byd'nin "tamam! kanka hallederiz. fabrika mabrika takma kafana" diyerek bizden aldığı teşvik ve sübvansiyonlarla türkiye devletinin gelir zararına uğramasına-gelir kaybına neden olduğu rakam 1.5 milyar dolar en iyimser rakam, ayrıntılara yukarıda değindim.
unutmadan...
byd'nin en ucuz elektrikli modeli dolphin macaristan'da 1.4 milyon lira, türkiye'de 1.7 milyon lira. 2026 ikinci çeyrekte seri üretimle aracın fiyatı daha da düşecek. macaristan ab mevzuatı gereği elektrikli araçlardan %10 vergi alıyor. ab, abd, çin ile oluşan ticaret savaşında çin araçlarına ab +%17 ek vergi de almakta.
macaristan kendi ülkesinde üretim olduğu için çin araçlarına konulan ek vergi duvarı aşılmış olup bu araçlardan extra %17 vergiyi almayacak.
örneklemek gerekirse yuvarlak hesap 2 milyon liralık bir byd elektrikli aracı sadece vergi oranında yaşanan değişiklikle minumum en yüksek satış rakamı-fiyatı 1.65 milyon liraya inmiş olacak ki seri üretim ve teşviklerle bu rakam daha da aşağıda olabilir.

https://www.ft.com/conten...94-4ee6-8f23-945415de7458
© copyright 2005 - 2026