bugün
- her evde bulunan efes pilsen bardağı9
- kolonya şişesi görünce içme isteği gelmesi6
- kadın yazarların daha fazla oylanıp takip edilmesi3
- yaz sıcağında ayakkabıya sakız yapışması4
- filistin in ermeni soykırımını tanıması19
- 34 beden pembe sçmıklı kezo2
- başlığı açıklamak yerine açanı cevaplamak2
- sabah sabah kavga edecek enerjiyi bulmak2
- umursamaz insan2
- sözlük draması2
- kader adamım3
- bugün aradığım aşkı bulacağım gün2
- eski evini rüyada görmek2
- afrodit2
- evde makarna yapmanın maliyeti4
- sabahın köründe siyaseti düşünen insan3
- türklerin medeniyet kuramama nedeni9
- sözlükte tribünlere oynamak3
- son 1 ayın en başarılı gammazları3
- yazarlara gelen son mesaj6
- deniz göktaş8
- türklerin her ırkı türk sanması10
- yaşadığın şehrin turistik yerlerini gezmek2
- israil'in 1915 olaylarını soykırım tanıması3
- roketsan tayfun blok 42
- muhittin böcek'in ifade vermesi2
- artemis2
- üstteki yazar hakkında fikrini söyle32
- kürtlerin muhteşem ve harika derecede ezik olması10
- sözlüğün aptal kaynaması13
- velvet43
- takip ediliyorum hissi2
- türklerin mal olduğunun ispatı2
- 2026 dünya kupası38
- futbol32
- sözlükte yokluğu hissedilen yazarlar10
- atatürkçülük ile 2026 da ülke yönetilmez16
- 28 haziran 2026 güney afrika kanada maçı12
- herkesle iyi anlaşan insan18
- kürtlüğüyle kavgalı olan pandela7
- kürtlerin iyi olduğu konular5
- eşcinsel2
- aselsan5
- pandela7
- türklerin 2kg avrupalıların 200gr sabun tüketmesi6
- parcalandim toparlanamiyorum5
- akrep burcu kadını ile uyumlu burçlar4
- 19 yaşında kızla yatmak15
- üstteki yazarın mesleğini tahmin etme7
- falıma bakmak isteyen var mı27
Köpeklerin insan eliyle evrimleştiği doğru fakat bu onların ekosistemde yeri olmadığı anlamına gelmez buna sokak köpekleri de dahil köpek köpektir. insan müdahalesiyle şekillenmiş birçok tür örneğin inek, tavuk, güvercin hatta ev kedisi de ekosistemin bir parçasıdır.
Sokak köpekleri özellikle şehir ekosistemlerinde organik atıkların azalmasına, kemirgen ve böcek popülasyonunun dengelenmesine katkı sağlar aşağıya linkleri de bıraktım. Bu durum bilimsel olarak da gözlemlenmiştir.
Örneğin, Hindistan’ın Delhi kentinde 2019 yılında yapılan bir saha çalışmasında, sokak köpeklerinin yoğun olduğu mahallelerde fare popülasyonunun %37 daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Köpeklerin varlığı, farelerin güvenle yiyecek aradığı alanları tehdit haline getiriyor; bu yüzden fareler bu bölgeleri terk ediyor.
Benzer şekilde, Nairobi’deki şehir ekolojisi araştırmalarında, köpeklerin çöp alanlarındaki larva üremesini %25 oranında azalttığı rapor edilmiştir. Çünkü atıklar ne kadar azsa, böceklerin yumurta bırakabileceği materyal de o kadar az olur.
Ayrıca şehirlerdeki köpekler, çöplüklerde, pazar yerlerinde ve restoran çevrelerinde yenmeyen gıda atıklarıyla beslenerek organik atık miktarının azalmasına katkı sağlar.
Elbette sokak köpekleriyle ilgili güvenlik ve kontrol sorunu var biz yok demiyoruz fakat çözüm yok etmek değil, kısırlaştırma, barınak, eğitim ve toplum bilinciyle bu süreci doğru yönetmektir.Bunun da suçlusu bir canlının hayatını almak olamaz.
Köpeklerin yokluğu küresel anlamda besin zincirini kırmaz ancak yerel ekosistemlerde ciddi dengesizlikler yaratır. Her tür gibi onların da doğada bir karşılığı ve işlevi vardır.
Sonuç olarak, sorun köpeklerde değil, insanların onları sahipsiz bırakmasında. Suçlu tür değil sistemdir.Kedi,köpek farketmez hiç bir canlısının öldürülmesine göz yummayacağız, bunlarla uğraşmak yerine yediğiniz zehirli domatesleri,sokaktaki katilleri,olmayan adaleti konuşun. Hayvancıkları da rahat bırakın artık.
Kanıtlarını da buraya bırakıyorum:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5291527/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8551108/
Sokak köpekleri özellikle şehir ekosistemlerinde organik atıkların azalmasına, kemirgen ve böcek popülasyonunun dengelenmesine katkı sağlar aşağıya linkleri de bıraktım. Bu durum bilimsel olarak da gözlemlenmiştir.
Örneğin, Hindistan’ın Delhi kentinde 2019 yılında yapılan bir saha çalışmasında, sokak köpeklerinin yoğun olduğu mahallelerde fare popülasyonunun %37 daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Köpeklerin varlığı, farelerin güvenle yiyecek aradığı alanları tehdit haline getiriyor; bu yüzden fareler bu bölgeleri terk ediyor.
Benzer şekilde, Nairobi’deki şehir ekolojisi araştırmalarında, köpeklerin çöp alanlarındaki larva üremesini %25 oranında azalttığı rapor edilmiştir. Çünkü atıklar ne kadar azsa, böceklerin yumurta bırakabileceği materyal de o kadar az olur.
Ayrıca şehirlerdeki köpekler, çöplüklerde, pazar yerlerinde ve restoran çevrelerinde yenmeyen gıda atıklarıyla beslenerek organik atık miktarının azalmasına katkı sağlar.
Elbette sokak köpekleriyle ilgili güvenlik ve kontrol sorunu var biz yok demiyoruz fakat çözüm yok etmek değil, kısırlaştırma, barınak, eğitim ve toplum bilinciyle bu süreci doğru yönetmektir.Bunun da suçlusu bir canlının hayatını almak olamaz.
Köpeklerin yokluğu küresel anlamda besin zincirini kırmaz ancak yerel ekosistemlerde ciddi dengesizlikler yaratır. Her tür gibi onların da doğada bir karşılığı ve işlevi vardır.
Sonuç olarak, sorun köpeklerde değil, insanların onları sahipsiz bırakmasında. Suçlu tür değil sistemdir.Kedi,köpek farketmez hiç bir canlısının öldürülmesine göz yummayacağız, bunlarla uğraşmak yerine yediğiniz zehirli domatesleri,sokaktaki katilleri,olmayan adaleti konuşun. Hayvancıkları da rahat bırakın artık.
Kanıtlarını da buraya bırakıyorum:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5291527/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8551108/
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar