bugün

lamine yamal'a 1 milyar euro istenmesi

26 Haziran 2025 tarihinde kabe örtüsü değişti.
suudi arabistan her yıl mekke'de kabe'nin örtüsünü (kisve olarak da adlandırılır) törenle değiştirir.
her yıl değişen altın, gümüş, işçilik, özel doğal ipek vb maliyetlerle bu yıl 7 milyon dolara yakın bir fiyata çıkan, 825kg doğal ve özel ipek, 120kg altın, 60kg da gümüşle işlenmiş dokunmuş olan kabe örtüsü haziran ayında değişti.
bu değişim yenileme milyonlarca dolar harcanarak her yıl yapılıyor.
eski örtü ise parçalara ayrılıp hediye olarak kişilere kurumlara dağıtılıyor.

kabe örtüsü 2-3 yılda bir değişse, güneş vb zararlara karşı bir koruma için kabe'nin üzerine gölgelik vb yapılsa da bir fon oluşturulup her yıl milyonlarca dolarlık bir kaynak bu fona aktarılsa...
arabistan'ın yanı başında sudan yemen'de ya da filistin'de açlıktan savaştan bakımsızlıktan yaralanma ve hijyenik sorunlardan yetersiz beslenmeden ölen çocuklara bebeklere hamile kadınlara yardım edilse...

vatikan, istanbul, kudüs, moskova, iskenderiye, Belgrad, berlin, new york, kiev, tel Aviv, paris gibi merkezlere gidilerek yahudi, hristiyan, müslüman inançlarının merkezleriyle iletişimine geçilerek bu fon sunulsa ve dil ırk inanç mezhep vb farkı gözetmeden bu çocuk bebek anne ölümlerine karşı insani yardım organizasyonu için önayak olunsa olmaz mı?

birleşmiş milletler için doğuda gavur örgütü algısı, islam işbirliği teşkilatı için batıda fundamental dinci terör algısı dışında yeni bir organizasyon kurulup kurucularına da The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRC) -uluslararası kızılhaç ve kızılay hareketi - ve International Committee of the Red Cross ICRC -uluslar arası kızılhaç komitesi- yanında ülkelerin lokal kızılhaç ve kızılay örgütleri yanında Amerikan Yahudileri Ortak Dağıtım Komitesi (jdc) gibi bölgesel yapılar kuruluşlar (asya da dahil edilerek) yeni bir insani yardım organizasyonu kurulabilir.

şimdiye kadar olan insani yardım organizasyonları tüm dünya'da din, kimlik, ideoloji, politika, çıkar tartışmalarının göbeğinde olup kuruluş ilkeleri zarar görmüştür.

örn: bizde kızılay rezaleti gibi, depremde çadır satmasından kızılay malzemelerinin terör örgütü sığınaklarından çıkmasına, lüks, israf ve sorumsuz harcamalarına, kızılay başkanının kızı arabasıyla 1 kişiyi öldürüp iki kişiye de yaralamasına ve resmi raporda da %100 suçlu bulunmasına rağmen 1 gün hapis yatmaması, liyakatsiz atamalar vb.

bunun için yeni bir insani yardım organizasyonu oluşmalı.
örnekleri çoğaltabiliriz, artık insani yardım kuruluşları tüm dünya'da görev tanımlarının dışına çıkmış durumda.
bu kuruluşlar artık bir çıkar rant propaganda aracına dönmüş menfaat odaklı eylemler içinde.
sorunumuz çok derin, yeniden yapılanma ile çözülemez.
depremde yıkılan eve tadilat yapılamayacağı gibi...
© copyright 2005 - 2026