bugün

atilla yayla

turkiye'yi kemalist bir ortaçağ karanlığına gömmek isteyenlere karşı dik duruşu ve vakur düşünceleriyle beğenimi kazanan prof.'luğunun hakkını fazlasıyla veren gazi hocası.

liberal düşünce toplulugu'nun kurucusu olarak liberalizm hakkında birçok görüşü vardır ve kendisi liberalizmin kendı içerisinde dahi birçok çeşit barındırdığını iddia eder. liberalizmin dar bir başlık altında ele alınması yerine geniş bir perspektifle ele alınmasını zira liberalizmin kokenine ancak geniş bır perspektifle bakıldığı zaman inileceğini savunur. ona gore her şeyden once "birey" vardır. birey tum cemaatlerin tüm toplulukların önünde bulunur ve onlardan once gelir.tum siyasi mekanizmaların varacağı son yer birey olmalıdır çünkü her şey, her düşünce birey kaynaklıdır. bireyı toplumsallığın o dar sınırları içine sokmak ve onu toplumsallık çizgileriyle eriterek donüştürmek bir faşizm uygulamasıdır.

işte kemalizm eleştirisı de bu noktada başlar. ona göre kemalizm birey yerine toplumu ele almakta bireyi kemalist öğretiler içinde eriterek tolumun yapısına uyacak bir şekilde dönüştürmeyi amaçlamaktadır. kemalizmi birçok düşünürün aksine bir "ideoloji" olarak görmez zira idelojiler dar sınırlar içine sıkışmış değildir ve dünyanın çok çeşitli yerlerinde etkileri vardır. oysa ki kemalizmin etkin olduğu tek yer t.c. sınırlarıdır. işte bu dar kapsam kemalizmin ideloji olarak görülmesine bir engel olarak ortaya çıkar.

ayrıca atilla yayla da tıpkı sevan nişanyan gibi bir tek adam yaratma projesi olduğundan bahseder. (bkz: cumhuriyetın tek adam yaratma projesı)

etyen mahçupyan'la zaman yorum sayfasında yaptıkları liberallik- demokratlık tartışmasında mahçupyan'ın tutunduğu bir çok tezi çürütmüş ve etyen mahçupyan'la entelektüel duellodan kanımca galip çıkmıştır.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar