bugün

eylül de gel

Memleketin en bilinen aşk şarkılarından biridir. Sözlerini Fecri Ebcioğlu'nun yazdığı, Alpay'ın seslendirdiği Eylül de Gel, Alpay denince akla gelen ilk şarkıdır.
Şarkının akılda kalan yeri, sonundaki konuşmalı kısım: "Eylül'de Gel, Eylül'de okul yoluna ... Konuşmadan yürüyelim, gireyim koluna. Görenler "dönmüş, hem de mutlu" diyecekler. Ağaçlar sevinçten başımıza konfeti gibi yaprak dökecekler...

Fecri Ebcioğlu imzalı şarkılar hala dinleniyor çünkü yazdığı sözler herkesi yakalıyor.

Şarkının bestecisi, ailesi Malatya'dan göçen ermeni asıllı Belçikalı şarkıcı Marc Aryan. 1964'te yayınlanan bir 45'lik plakta dinleyici ile buluşan "Qu'un Peu D'amour", on üç yıl sonra Ebcioğlu'nun elinde Eylül'de Gel'e dönüşmüş.
Ebcioğlu, sözleri bizzat Alpay'ı düşünerek yazmış ama Alpay şarkıyı söylemeyi reddetmiş. Gerekçesi, artık tamamen yerli bestecilerle çalışmak istemesi. Ancak Fecri Ebcioğlu ısrar etmiş. Fecri Ebcioğlu'nun aşırı ısrarlarından bunalan ve söyleyim de kurtulayım bari diye düşünen Alpay sonunda bir 45'liğin B yüzüne koymuş şarkıyı.

Kurtulmak istediği şarkıdan da o andan sonra kurtulmak mümkün olmamış. Şarkı, kendi yolunu çizmiş; sadece kendi döneminin değil, bütün zamanların en popüler şarkılarından biri haline gelmiş. Alpay'ın kaçışı ise bitmemiş. Plağa zorla okuduğu parçayı sonrasında sahne repertuvarına almayarak unutturmak istemiş ama olmamış. Barışması ise yıllar sonra olmuş: 1987 yılında yayınlanan albümü "Hayalimdeki Resim" de bu şarkıyı yeniden yorumlamış. Albüme adını veren diğer şarkı ise, yine Fecri Ebcioğlu'nun hediyesi. Söz yazarının söylenen son şarkısı. Ebcioğlu, albümün yayınlanmasından kısa bir süre sonra 1989 yılında vefat etmiş.

Alpay ise artık konserlerinde Eylül'de Gel'i söylüyor. Hatta, devamını da yazdı. 1993'te yayınlanan Alpay'93 başlıklı albümünde karşımıza çıkan şarkı, "Eylül'de gel demiştim: "Eylül'de Gel demiştim sana / Gelmedin / Kaç Eylül geçti aradan, dönmedin / On Sekiz yıldır okul yolu sensiz/ Issız sokaklarda ağlarım sessiz...."

Alpay, anılarını yazdığı kitaba Eylül'de Gel (doğan Kitap, 2004) adını vererek bunu tescillemiş.

AR-AK Musiki evi tarafından basılmış bir nota kitapçığından, 60'ların sonunda "Qu'un Peu D'amaour" un Zührap Büyük tarafından yazılmış sözlerle "Biraz Sevgi" adlı bir şarkıya dönüştürüldüğünü öğreniyoruz ama elimizde söylendiğine dair bir kanıt yok. Belli ki tarihin tozlu sayfalarında yok olmuş. Kalan, Alpay'ın yorumu.

Murat Meriç, Her nota başka bir hikaye
Gazete Oksijen 2, Sayı 115)