bugün

tomb raider underworld

crystal dynamics tarafından geliştirilen, benim de tomb raider serisinin takipçisi olarak oynayıp beğendiğim, son tomb raider oyunudur. anniversary tomb raider serisinin 10. yıl dönümü için yapılan bir oyun olduğundan ötürü underworld, legend'ın devamı bir oyun diyebiliriz, zaten legend'ın son sahnesini de oyunun menüsünden izleyebilmekteyiz.

oyun yanan croft manor ile başlıyor, alevler arasında bir nevi tutorial olan bölümü geçtikten sonra ara video izleyip tekne üstünden denize* atlayıp oyunumuza geçiyoruz. su altında da kurşunu bitmeyen tabancalarımız çalışmakta ve elimizde bir adet zıpkın bulunmakta underworld'de. legend ile kıyaslarsak grafikler biraz daha iyi aynı grafik motoru olsa da iki oyunda, kontroller çok da farklı değil, farklı değil derken tabii ki serinin ilk oyunlarına göre değil de, son oyunlar legend ve anniversary için bu geçerli. serinin önceki tüm oyunlarını bilgisayarda, ilk oyunu bir de playstation'da oynamama rağmen bunu ise xbox 360'ımda oynadım ve titreşimin de olmasıyla hoş bir deneyim oluyor diyebilirim, bilgisayarda oynayanlar için titreşim desteği de varsa, sanıyorum ki vardır, gamepad ile oynamak güzel olabilir.

oyunda menü kısmında düşmanlarımızın canını da ayarlayabiliyoruz, yani azaltınca kolay ölüyorlar, çoğaltınca zor fakat oyunda boss olarak tabir edilen, her ana bölüm sonunda karşımıza çıkan zorlayıcı düşmanlar göremiyoruz, bölümün içindeki düşmanları öldürüp geçiyoruz ve anniversary, legend'da olduğu gibi giren ara videolardaki zamanında basılması gereken tuşlar da bulunmuyor, bunlar oyunun bazı farklılıkları.

oyuna lara croft yönünden bakarsak, modellemesinin yine değiştirini görüyoruz ve hareketleri daha esnek diyebiliriz ve thailand bölümünde çiçeklerin arasından geçerken onları eliyle itmesi, duvara arkası dönük yatay şekilde ilerlemesi, anniversary'de gördüğümüz kirlenme efektinin biraz daha iyisini de görüyoruz karakterimizde. oyun sırasında üzerimize atlayan küçük yaratıkları* y* tuşuyla üzerimizden atabiliyor, ezebiliyoruz, düşmanlarımıza ateş ederken, can barımızın yanında görünen bar dolu ise slow motion özelliğini kullanabiliyor, headshot atabiliyoruz. bu farklar dışında, bölüm başlarında elbise seçimi de geliyor, önceki oyunlarda bölüm tekrardan oynarken seçilebiliyordu elbiseler.

oyunda eksi olarak söyleyebileceğim şey olarak bazı yerlerde kamera açılarının nadiren de olsa sıkıntı yaratması ve yapay zeka geliyor aklıma. kameradaki sıkıntıdan ötürü gitmeniz, atlamanız gereken yeri göremeyebiliyorsunuz, yapay zeka ile olan eksi de şu; oyunda hayvan olan düşmanlarımız bizim çıktığımız yerlere çıkabiliyorlar, biraz daha zorlayıcı olması düşünülmüş ama insan olan düşmanlar bazen öylece duruyorlar, yanına gittiğiniz halde ateş etmeyebiliyor. uzun lafın kısası tomb raider underworld getirdiği bazı yenilikler ile gelişimler ve tabii ki gezilecek yeni yerler ile serinin takipçileri için güzel bir oyun.