bugün

bir şey satın almak ömründen harcamaktır

Satın alınan şeylerin gerçek bedeli para değil ömürdür. Bir şey satın alırken harcanan para, aslında bir zaman harcanarak kazanılmaktadır. Dolayısıyla bir şey satın alırken aslında ömürden zaman harcanmaktadır.

Asgari ücretli bir çalışan için hesaplama şöyledir:

2022 yılı için asgari ücretlinin saat ücreti Ağustos ayı itibarıyla net 24,45 TL'dir. Markete girdiniz ve bir bira ile pringles aldınız. Şu an da ortalama olarak bira 30 lira, pringles ise 25 liradır. Dolayısıyla 55 liralık bir maliyet gerektirir. 55'i asgari ücret saatlik fiyatı olan 24,45'e böldüğümüzde 2.2 sonucuna ulaşırız ki bu sayı bu maliyeti karşılamak için çalışılması gereken zamanı ifade eder.

Yani bir bira + pringles = ömürden 2.2 saatin eksilmesidir.

Dolayısıyla bu harcamayı yaparken düşünülmesi gereken soru şudur: bir bira içmek ve pringles yemek için ömrümden 2.2 saat eksiltilmesi teklif edilse kabul eder miydim? cevap evetse harcamanızı gönül rahatlığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Hesaplamayı farklı ürünler için de yapabilirsiniz. Ayrıca farklı kazanca sahip olanlar da kendi saatlik net ücretlerini hesaplayarak, hesaplamayı ona göre yapabilir.
güncel Önemli Başlıklar