bugün

üniversite tercihi yapacaklara tavsiyeler

*ilgi, yetenek ve isteklerinize göre kafanızda daha önceden belirlediğimiz bir bölümü yazın.

*okuyacağınız bölümün size gerçekten bir şey katacağına inanıyor ve sonrasında iş bulabileceğinizi düşünüyorsanız şehrin ve üniversitenin hangisi olduğu pek önemli değil.

*sırf üniversite iyi diye -konum, ortam, şehir veya isim olarak- ölü bölümler okumayın. ha sizin gelecek kaygınız yoktur halihazırda babanızın kurduğu bir iş vardır o zaman keyfi olarak okuyabilirsiniz.

*geleceğin popüler mesleklerini öğrenin, artık iş bulması zor olan meslek gruplarına ait bölümleri çok da tercih etmeyin.

*sıralamanıza uygun tercihler yapın. misal sayısalda 50 bindeyseniz 30-35 binden de birkaç yer yazabilirsiniz. bunun yanında son tercihlerinizi 60-70 bin oluştursun. gitmek istiyorsanız işinizi garantiye almalısınız. sıralamanız daha iyiyse kayma daha az; daha kötüyse kayma daha çok olacaktır, sıralamanızı düşünerek bunu hesap etmeye çalışın.

*üniversiteyi, şehri, bölümü, olanakları, üniversitenin yurt dışı bağlantılarını, iş kollarını, yabancı dil imkanlarını, staj bağlantılarını, kulüplerini iyi araştırın. sizi her bakımdan geliştirebilecek bir bölüm, üniversite ve şehir kazanmaya bakın.

*herkes üniversite okuyor, herkes gibi olmamak adına ekstra gelişim sağlayabilecek faktörleri göz önüne alın. tercihleriniz daha kaliteli olsun. bu tabiki sıralamanızla doğrudan ilgili bir etmen.

*beklediğiniz sıralamayı elde edemediyseniz ve istediğiniz bölüm veya üniversiteye gidemeyecekseniz mezuna kalabilirsiniz. tabiki bu mezuna kalma işini de makul biçimde yapmalısınız. 3 senedir 10 bin sıralama hedefleyip 3 senede de 100 bininci oluyorsan 4. seneye kalmanın pek de bir anlamı yok. veya 20 bin sıralamayı elde etmişsin ve 5 bindeki bir yeri istiyorsun, bunun için mezuna kalıp kalmayacağını iyi düşünmelisin. mezuna kalıp çok daha iyi neticeler elde eden var ancak bir o kadar da daha kötüsünü yaşayanlar da. 2. hatta 3. senesine kalıp çalışmak insanın motivasyonunu ve iradesini kırabilir. yine de istemediğin bir bölüme girmektense bir sene mezuna kalıp adam akıllı çalışmayı düşünebilirsin. o bir yıl senin için kayıp olmaz.

*eş-dost-akraba özellikle aile ve arkadaşların baskısı veya isteğiyle bir tercihte bulunma. iyi veya kötü sonrası için başkalarını suçlayıp mutsuz olmana gerek yok. gitmek istediğin yeri enine boyuna tüm olanakları, artıları ve eksileriyle kendin araştır. böylesi senin için çok daha iyi.

ekstra sorunuz varsa bir rehber öğretmen olarak yardımcı olabilirim. üniversite tercihi hayatınızdaki tercihlerden yalnızca bir tanesi. öneminin farkında olarak tercihte bulun ancak olan veya olmayan şeyler için kendini yıpratma. tüm öğrenci arkadaşlarım için her şey hayırlı olsun.