zenginliğin mutsuzluk getirmesi

2020'de araştırmacılar, ortalama bir ingiliz'in mutlu bir hayat yaşamak için ne kadar paraya ihtiyacı olacağını bulmak için Ulusal istatistik Ofisi ve Mutlu Gezegen Endeksi'nden gelen verileri analiz etti. Cevap: 33.864 £ veya daha fazla . Ve anahtar olan 'daha' kısmı. Pennsylvania Üniversitesi'nden Matthew Killingsworth tarafından 2021'de yayınlanan bir araştırma, ne kadar çok paramız olursa o kadar mutlu olduğumuzu gösteriyor .

Bu tamamen bir "açgözlülük iyidir" felsefesi değildir: daha çok dünyanın durumuyla ve şu anda birçoğunda deneyimlediğimiz "sağlıklı yaşam eşitsizliği" ile ilgilidir. Daha zengin insanlar daha sağlıklı olma eğilimindedir ve daha iyi sağlığın mutluluk üzerinde etkisi vardır. Paralarını daha fazla boş zaman satın almaya ve 'eşyalar' yerine deneyimlere yatırım yapmaya harcayan zengin insanlar da mutluluklarını artırabilir.

Mutluluk elbette ilişkilerden, iş tatmininden ve sadece hayattan zevk almaktan da gelir. Ancak bankadaki para, bu kategorilerin çoğunda bize daha fazla seçenek sunar.

Mutluluğumuzu da etkileyen şey, diğerlerine kıyasla ne kadar çok şeye sahip olduğumuzdur. Çevremizdekilerle aynı yaşam standardını koruyabilirsek, daha yüksek bir refah düzeyi yaşar ve böylece daha mutlu hissederiz. Yapamazsak, yapmayız. Göreceli yoksunluk, bilindiği gibi, 'mutlak yoksulluk'tan bağımsızdır - zengin bir mahallede veya ülkede yaşayabiliriz, ancak yeni bir arabamız yoksa ve komşumuz varsa mutsuz olacağız.