bugün

topik

ana malzemesi nohut olan, baharatlarla tatlandırılmış bohça görünümündeki meze.

rakı sofrasını süsleyen lezzetler içerisinde ermeni mutfağının kuşkusuz rolü büyüktür.
ermeni pilaki, dalak dolması ve topik en beğenilenlerden sadece birkaçı. dikkat ettiyseniz hepsinde kuru soğan vardır zira ermeni mutfağında da tıpkı bizde olduğu gibi kuru soğanın rolü büyüktür. topiğin içinin hemen hemen tamamını kısık ateşte uzun süre boyunca kavrularak karamelize edilmiş kuru soğan oluşturur. karamelize edilmiş ve süzgeç yardımıyla suyu alınmış soğana dolmalık üzüm, çamfıstığı, tarçın, yenibahar, karabiber ve az bir şey şeker katılır. karışım kısık ateşte kavrulduktan sonra tahin ilave edilir. bu sayede iç harç hem macun gibi kıvamlı hem de hafif tatlı bir hale gelir.
tüm lezzetler birbiriyle uyumludur. harcın dışını oluşturan nohut ve patatesten oluşan hamurda da azıcık şeker ve biraz da tahin olduğu için aynı iç harcı gibi bu da tatlımsı ve yoğun dokulu olur. son olarak bohça haline gelen topiklerin üstüne tarçın ekilir ve zeytinyağı gezdirilerek ortaya enfes bir meze çıkar. bu güzel mezeyi çok az mekan yapar. sanırım yapması meşakkatli ve beceri gerektirdiği için olabilir.

takuhi tovmasyan topiğe limon sıkılmasını da tavsiye eder ve iyi bir topiğin dışının kalınlığı portakal kabuğu kadar olmalıdır der. ne de güzel der.