bugün

yazılımcılar online yurtdışına iş yapmasın talebi

"Ankara Sanayi Odası, Maliye Bakanlığı’na dilekçe yazarak girişimcilerin ve yazılımcıların, remote-online şekilde yurtdışı firmalarına döviz ile iş yapmalarını durdurması için çağrıda bulundu."

https://twitter.com/itida.../1472961633240723459?s=20

ülkemizde nasıl kafaların yöneticilik yaptığını bir kez daha görmemizi sağlayan taleptir.

bildiğiniz gibi bilişim-tasarım-bilim alanlarında gidebilenler ülkeyi bir bir terk ederken gidemeyenler ise imkan dahilinde yurtdışındaki firmalara uzaktan çalışıp türkiye şartlarında bir nebze rahat yaşamaya ve "ülkemde kalayım belki şartlar değişir" düşüncesiyle burada direnmeye çalışıyorlar.

ancak dünya tamamen uzaktan çalışma modeline geçiyorken, globalleşen dünyaya ayak uydurmak yerine, yasaklama, engelleme gibi arayışlara giren, ülkede kalan bu insanları ülkeden kaçırmaya uğraşan kafaların nasıl işlediğini anlamak gerçekten zor.

bahsettiğiniz/hayalini kurduğunuz ucuz iş gücünü yazılım-bilişim-tasarım sektörlerine uygulayamazsınız efendiler, bunu o kalın kafanıza soksanız iyi edersiniz. çünkü bizim uzmanlıklarımız uzaktan uygulanabilir. global dünyada dünyanın her yerine iş geliştirebiliyoruz ve bunun karşılığında sizin değersizleştirdiğiniz para birimini değil dolarla ödeme alabiliyoruz.

ucuz iş gücü ile gelenekselleşmiş sektörlerde ülkeyi ayağa kaldıramayacağınızı, haliyle katma değerli ürün üretebilmek için yazılım-bilişim-tasarım uzmanlıklarına ihtiyaç duyulduğunu anlamanıza rağmen. "nasıl bu insanları ülkemizde tutarız" değil "nasıl bu insanları ülkeye hapsederiz" üzerine kafa yormanız yine ne kadar öngörüden ve dünyanın gerçeklerinden uzak olduğunuzu ortaya çıkarmıştır.

dünyanın ve biz gençlerin gerçeklerini zor yolla öğreneceksiniz, ama maalesef sonuçları ülkemiz için üzücü olacak.

görsel