bugün

antep fıstığı

antep fıstığı ile ilgili son gelişme şu şekildedir.

Gaziantep Ticaret Odası'nın (GTO) 1997 yılında Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) ''Siirt, kırmızı, uzun, halebi ve ohadi'' olarak beş çeşidiyle tescilini, 2000 yılında da ''Antep fıstığı'' olarak coğrafi tescilini aldığı fıstık, iki kentin arasını açtı.
Daha sonra, Siirt Valiliğinin başvurusu üzerine TPE'nin ''Siirt fıstığını'' farklı bir ürün gibi tescil ettirmesi ise davalık oldu.
GTO ve Antep Fıstığı Tanıtım Derneği'nin, Siirt fıstığının tescilinin iptali için Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde 2006 yılında açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, 23 Aralık 2008 tarihinde yaptığı duruşmada ''Siirt fıstığının tesciline yönelik coğrafi işaret tescilinin hükümsüzlüğüne ve sicilden terkine'' karar verdi.
Böylece, dünya ihracatında üçüncü sırada yer aldığımız ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan, ''yeşil altın'' olarak ifade edilen fıstıkta ''ticari karmaşa'' önlendi.
Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürünün tarihsel ve literatürdeki, ayrıca tüm dünyada herkes tarafından bilinen isminin Antep fıstığı olduğunu ve Siirt fıstığının Antep fıstığının beş çeşidinden birisi olduğunu ifade etti.