bugün

selamun aleyküm derken türkçeyi kaybediyoruz

dil konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı anlaşılan kişinin yanılgısıdır. ulan okunmayacak ama içimi boşaltayım,

1. diller, yaşadığı coğrafyada hâkim olan dinden çokça etkilenirler. şöyle ki;

1.a) her dil, bölgesindeki hâkim dinin orijinindeki alfabeyi kullanır. modern zamanlarda dil politikaları bu sosyolojik vakıayı tersine çevirebilmiştir. Türkçe'nin kullandığı alfabelere devlet müdahalesinin olmadığı zamanlarda din değişimleri ile alfabe değişimlerinin paralel seyrettiği görülür. Asya içlerinde kiril'in, anadolu'da latin'in kullanılması ise devlet tercihlerinin ve müdahalesinin örnekleridir.

1.b) bu etkileşim, imanın gündelik hayattaki pratiklerinde de kendini gösterir. bu konuda ahmet turan alkan'ın "türkçe'nin kurani belkemiği" adlı yazısını merak edenler okuyabilirler. dolayısıyla dil, onu kullananın inanç sistemine uygun hâle gelir.

2. her dil, bölgesine komşu olan diğer dillerden ve sanat, din, bilim vb. konularda sık alış veriş yaptığı uygarlıklardan kelime alır-verir. ilk anlamı ile o coğrafyadaki herkesin bildiği kelimeler artık yerli kelimelerdir.

şimdi bir misal verelim.

allah'a emanet ol

allah kelimesi Türkçe değil, emanet kelimesi Türkçe değil.

kendine iyi bak

tamamı türkçe.

her iki kalıp karşılaştırıldığında kelime kelime bakılırsa "kendine iyi bak" daha türkçe gibi durur.

oysa biz türkler, sevdiklerimizi en üstün irade olan Allah'a havale ederiz. zira kişi kendi kaderine kısmen hâkim olabilir. dışarıdan gelecek tehlikeleri bertaraf etmede Allah'ın külli iradesi daha üstündür.

işte bu inanç farkı, "Allah'a emanet ol" kalıbını diğerine göre daha türkçe yapar.

kendine iyi bak kalıbı ise ingilizce take care you dan bire bir çeviridir. kelime varlğı bakımından türkçe, düşünce kurgusu bakımından türkçe değildir.

türk edebiyatında hacminden çok yer kaplayan bu yazar takımı, bu şuursuz, cahil aydın takımı daha neler yumurtlayacak bakalım. kendilerine mikrofon uzatıldı diye, bir yerde köşe verildi diye, her konuda konuşmak ve yazmak hakkını nasıl kendilerinde buluyorlar anlamıyorum. yazıklar olsun.
güncel Önemli Başlıklar