bugün

galata kulesinde hilti ile kırım yapmak

sosyal medyada tartışmalara bakınca...
türkiye ne çekiyorsa bu kasaba kültüründen çekiyor.

köylü olmak eleştirilecek bir şey değil ki keşke köylü olsam köyde yaşasam derim, köy kültürünün yazlaşmış halidir kasaba kültürü.
köyden şehre göç ederek köyde yaşadığı gibi yaşayan şehir kent kültürünü yozlaştırmaktır kasaba kültürü.

daha anlaşılır bir örnek vermek gerekirse, göçer olarak anılan (türkmen olarak da bilinir. anadoluya gelen bir oğuz boyudur, yürüyen türkler-yörük olarak da bilinir. Eski Türkçede “yürümek” fiili, “yörümek” şeklinde geçtiğinden, “yörü-y-ük” kelimesi, zamanla kısalarak “Yörük” adını meydana getirmiştir) yörük bir aileye şehirde apartman dairesi-ev verdiğinizde bu yörük ailenin daire içine çadır kurup oturması gibidir.
bu geleneğin devamı değil, geleneğin kültürün yozlaşmasıdır.

arapların kara çarşafla üssüz olarak denize girenlerin olduğu plajda çarşaf ile denize girmesi (gözlerimle gördüm yaşadım) çarşafın üzerine yapışması, altında iç çamaşırı veya mayo bikini olmaması nedeniyle vücuduna yapışan çarşafın meme uçlarını belli etmesi gibi.
bu dinin yozlaşmasıdır.

tarihi binanın (hele ki 1500 yılı geçkin bir tarihi olan kulenin) temeline hilti ile dalmak ve etrafta bu durumun nasıl bir görüntü ortaya çıkardığını hesap edemeyen mentalite kasaba kültürü ile tarif edilir.

dikkat edin, teknik konulara hele ki iş güvenliği çevre faktörü vs konularına girmiyorum.
yeni bir çalışma masası alsam bu zihniyet sahibi insanlar "taşıyalım dairene kadar çıkaralım, üste para verelim abi" dese taşıtmak şöyle dursun, masaya dokundurtmam.
çizerler, kırarlar hasar verirler diye...

kalite!
kalite!
kalite!

bir insanın veya bir malın ya da bir hizmetin kaliteli olması için özü kaliteli olmalı.
sonradan bir insana veya mala ya da hizmete kalite katamazsınız.
ve kalite; talep edene istediğini vermektir. bunun için kalite "arz-talep dengesinin yansımasıdır" derler.

bunun için ne kadın katillerine, kadına şiddet gösterene, ne mağdurlara, ne işşize ne hükümete, ne gösteride gaz fişeğini göstericinin gözüne ateşleyen polise ne de ortalığı yakıp yıkan vandallara ne bu ülkeye ne insanlarına...
neyse, sinirden maksadını aşan bir ifade kullanmak istemem gece gece...