bugün

atatürk ün diktatörlüğü ile geçen 15 sene

evet, o savunduğunuz hatta taptığınız padişahlar herhalde devleti cumhuriyetle yönetmediler.

şunu unutmayın:"güç ne kadar ufak bir yere toplanırsa eylemler o kadar hızlı gerçekleşir." tarihe baktığınızda dünyanın en iyi liderleri diktatördür. çünkü emredilen eylemleri hızlı gerçekleşmiştir.
-yavuz eğer bir cumhurbaşkanı olsaydı bırak 8 seneyi, seksen senede o toprakları ele geçiremezdi; sina çölünü 15 günde geçemezdi; iskender, hindistan'dan makedonya'ya kadar hükmedemezdi. bunlar da diktatördü ama şu anda tarihin en iyi liderleri arasında yer almaktalar.

ama ayrıca baktığımızda tarihin en kötü liderleri de diktatörlerden gelmiştir. çünkü bu liderlerin de (salakça) emirleri hızlıca gerçekleşmiştir.
-hitler gibi bir adam eğer başbakan olarak kalsaydı almanya'yı öyle dünyanın en güçlüsü yapıp sonra batıramazdı; çavuşesku gibi bir adam kocaman sarayını yaptıramazdı; mussolini öyle akdeniz hayalleriyle uğraşıp ülkeyi batıramazdı.

şimdi atatürk'e gelirsek: evet, komutanlıktan gelen bir diktatörlük hakimdir. aslında her komutan astlarına karşı diktatördür. emri sorgusuz sualsiz gerçekleştirilir ki atatürk o zamanların zirve komutanları arasında olduğundan diktatörlüğü daha fazla etki eder ki bunu tarihi olaylarda görüyoruz:
(bkz: kazım karabekir'in atatürk'e bağlılığını ilan etmesi)
evet, cumhurbaşkanlığında da bir nevi diktatördür atatürk. başbakanları gerektiğinde değiştirecek kadar (bkz: ismet inönü ve celal bayar), mecliste istediği kişileri alıp çıkarabilecek bir güce sahiptir.
ama şunu bilin ki atatürk, hitler gibi kimse dinlemeden karar veren bir adam da değildir. tartışır, eleştiri alır. kararlarını eleştiri süzgecinden geçirir.

şimdi bu, bizim yazarlar bu başlığı yanlış anlarlar. şu andaki siyasete alet etmeye çalışırlar. evet, en kötü liderler dediğim gibi diktatördür ama en iyi liderler de diktatörlükten çıkmıştır. ama baktığımızda bu en iyi liderlerin hepsi(evet hepsi) eğitimin en iyisini almış kişilerdir. ingiltere'ye baktığımızda ülkenin en iyi konumlarındaki kişiler hep eton koleji gibi yerlerden mezundur. aynı şekilde bizim ülkeye de baktığınızda son 20 yıla kadar en kötüsünden robert koleji mezunu ecevit başbakan olmuştur. yani her ne olursa olsun yönetici sınıfı için eğitim şart. ülkeye de şart ama bu üst sınıfa yani ülkenin yönetiminde etkili olan gruba bu eğitim daha da şart. şu anda da baktığımızda eğitimin ne derece olduğu malumdur.

sonuçta; evet, atatürk bir diktatördür ama iyi ve zeki bir diktatördür. dünyadaki önemli liderler arasında yerini alır. bu kadar ülkeye hizmet etmesi ve ülkenin sistemlerinin(yönetim, ekonomi, askeri vb.) temellerini çıkarlarını hiç düşünmeden sağlam bir şekilde atması da zaten ayrı bir başlık konusudur. şahsen iyi ki böyle bir diktatörümüz olmuş.

edit: imla