osmanlı devleti

psikolojik harp unsuru olarak eşi ve benzeri olman taktikleri vardır.

bunlardan birincisi mehter takımıdır. günümüzdeki iki ileri bir geri, ceddin deden vb şeyler tamamen ittihatçıların uydurmasıdır.

mehter takımı iki birlikten oluşur. ilk birlik askere moral desteği sunarken ikinci birlik ise düşmana psikolojik harp düzenlemiştir. ikinci birlik en korkutucu sesler çıkaran bir çok müzik aletleri kullanılmıştır. bu birlikteki davulcuların çıkardıkları ses o kadar yüksek korkutucu olmuş ki düşman askeri insanla değilde şeytanla savaşıyormuş gibi özgüvenlerini kaybetmişlerdir.

aynı taktik 2.dünya savaşında naziler tarafından kullanılmıştır. savaşın sonlarına doğru nazi piyadelerinin kullandığı stg 44 adlı tüfek bilerek çok yüksek ateş sesi çıkarması için özel düzenek kullanılmış. her ateş sesiyle müttefiklere korku salmış. alman tankları olan panzerlerde yine yüksek ve korkutucu sesler çıkartması için özel mekanikler eklenmiş. savaşta moral çok önemlidir.

osmanlının ikinci olarak kullandığı psikolojik harp taktiği de deliler birliğidir. bu deliler birliği ilk zamanlar ülkedeki akıl hastalarından seçilirdi. böyle korkusuz askerler düşmana ölümüne saldırır onları kokuturlardı. bu birlik aslında imha birliğidir. hem ülkedeki akıl hastalarından kurtulmak hemde düşmana saldırıp psikolojilerini bozup morallerini bozmak için kurulmuştur. zamanla ülkede akıl hastası sayısı birlik kurmak için yeterli olamayınca(her savaşta zayiat verirdi) lağvedilip yerine başka birlik kurulmuştur. bu birlikte deliler birliğine alternatif olarak kurulmuştur. kurulan birliğe yetim ve öksüzlerden oluşan erkekler seçilirdi. bu birlik kartal kanatları takarlardı, aslan, kaplan veya başka yırtıcı hayvanın kafalarını başlarının üstüne koyarlardı , korkutucu olmaları için özen gösterilmiş. (leh hussarlar aslında deliler birliğinin çakmasıdır.) seçilen bu birliğe afyon verilerek korkusuz bir intihar birliği oluşturulurdu. savaşta ilk saldıran birlik olduğundan düşmanın moral yapısını bozarlardı.

aynı taktik daha öncede haşhaşiler tarafından kullanılmıştı. müritlere verilen afyon ve onları beyin yıkama odası denilen odada beyinleri yıkayıp ölüme gönderirlerdi.

psikolojik harp çoğu savaşın kazanılmasında faydalı olmuşlardır.