bugün

hem kerhaneye gidip hem namaz kılan müslüman

Nasıl bir müslüman olduğu veya müslüman mı olduğu ve de bu eylemin, dinin insanı ahlaklı,iyi,güzel ve namuslu bir insan yaptığı ve iyiliğin tek yolunun da dine inanmak olduğunu empoze eden yapısıyla çelişir mi tartışılır, ancak böyle insanların gerçekten var olduğu, hem de toplumun büyük bir çoğunluğunu kapsadığı barizdir. Bu eylemin dinin erkek egemen yapısıyla örtüştüğünü de kabul edersek bir çok insan tarafından da sindirildiği ve anormal bir şey olmadığı ortadadır.

esasında burada, kerhaneye gitmek eyleminin bazı dindar geçinen insanların eylem ve ruh yapılarındaki çelişkiyi ifade etmek amacıyla kullanılan sembolik bir fiil olarak almalıyız, bunun yerine baska şeyler de konulabilir; mamafih olayın zihniyetsel ve de etik boyutunun ne denli bir anlaşılmazlık ve karanlık çelişkiler yumağı ile sarmalandığı Da ortadadır.

buradaki esas nokta, Hem insanların dini kendi çıkar ve yaşayışına göre yorumlaması ve hem de bir takım basmakalıp düşüncelerin ve nefislerin esaretinde olmalarıdır. Bu insanlar aynı zamanda dinsel vecibelerini de yerine getirmeye çalışınca ortaya ilginç bir tablo çıkmaktadir.

içlerindeki göt korkusundan aynı zamanda oruç tutup namaz kılarlar. her türlü haltı işleyebilme potansiyeline de sahip insanlardır bunlar.

sorgulanması gereken diğer mevzu, madem din insanlarım ahlaklı ve namuslu bir insan olmasını vazediyor, aynı zamanda bu eylemi gerçekleştirecek kafa yapısını hangi argümanlar ile vermektedir?
yani insanlar sadece korku içinde mi inanmaktadırlar?

iki bacak arasında gördükleri ve namus dedikleri şey her şeydir. tabii bacısının kafasını zorla örter, iki tel saç görünce de siki kalkan insanlardır bunlar. kişilikleri de oturmamıştır.

aslında bu durumu bir bakıma dinin modernleşmesi olarak ta yorumlayabiliriz.
bu modernleşme ise inanıldığı gibi yaşanamadığı için yaşanıldığı gibi inanmaya çalışmak suretiyle farklı bir boyuta bürünmektedir.

Şimdi bu durumu "inanırsan tam inan, inanmazsan hiç inanma" olarak yorumlamak ta doğru olmaz, ancak eğer bir insan gerçekten inançlı ise bazı şeyleri yapmamalıdır. ve bir de olayın "gerçek islam" boyutu vardır tabii ki..

Özetle, burada dinsel anlayışta yahut dinde bir zaafın oluştuğu durumu yadsinamaz.