bugün

türkiye de evliliklerin yüzde 9 u akraba evliliği

Evet, ülke de eğitim şart ama akraba evliliği gibi insanın avcı toplayıcı toplum döneminden kalan sürü güdüsüyle kabile halinde yaşayan bir dönemin geleneğini engellemeye yetmez.

insanlar yerleşik hayata geçmeden önce sürü kabile halinde yaşarken üremek çoğalmak güçlenmek için tek seçeneği kabile grup içinde birlikteliğinin gereği akrabalar kuzenler ile birliktelik evlilik yapıyordu.
Yerleşik hayata geçmesi ile de bu zorunluluk devam etti. Her ne kadar başka kabile gruplarla da gücü etkisinde birliktelik evlilik yapsalar da talan yağma üretim ile elde ettiklerini paylaşmaktan kaçtıkları için koruma dürtüsü sahip olma duygusuyla akrabalar arasında evlilik ilk tercih oldu.

insanlığın gelişimi ile bu gelenek yok olacağına daha da arttı.
Öyle bir noktaya geldi ki bu akraba evliliği, din dil ırk iktidar zenginlik asalet kan soy bağı kutsallık gerekçeleri ile akraba evliliği ensest ilişkiler evliliklere döndü.

Örnek olarak yine mısır Roma gibi imparatorluklar kültürler de bunu görüyoruz.
Şu an bile Avrupa da krallıklar hanedan asalet olarak tanımlanan soy hattı olan üyelerin çoğu bir biri ile akraba ve evliliklerde bu kan bağı akrabalık şartı aranıyor.
Bunun dışında evlilik yapanların hanedan asalet sahibi kesim içinde nasıl dışlanmış olduğunu kavgaları tartışmaları görüyoruz.

Bu akraba evliliği denen ilkel tercihi sosyolojik olarak insanlık tarihinde basit kısa olarak özeti bu.
Bu durumu eğitim ve satınalma paritesi refah seviyesini yükseltmek ile engelleyemezsiniz.
Yine bir örnek ile bu gerçeğin sağlamasını yapalım, neden olmaz?
Akraba evliliğini önceleyen insana daha fazla mal zenginlik imkan eğitim verdiğiniz zaman insan doğasında ki sahip olma duygusu ile dinmeyen açlığı ile bu ilkel tercihini bir hak bir kanun bir kutsallık olarak görecek ve elinde ki imkan ve denetlenmez hak haline getirip diğer insanlara topluma empoze edecektir.

Dikkat ediniz, akraba evliliği konusunda Freud alıntıları yapıp bastırılmış ensest duygulara girmiyorum.
Akraba evliliğine eğitim kültür yaşam tarzı ekonomik gerekçeler din ırk biyolojik toplum sağlığı vs açıdan yaklaşmak ve bu çerçevede tartışmak çözüm değildir.
Bu tamamen ahlak ve etik bir sorundur.
Şu an insanlığın ve ahlâk ile etik kuralların alanı olan bir durumdur akraba evliliği.

Hiç bir eğitim sizin ahlâk ve etik değerlerinizi belirlemez, şekillendiremez.

O zaman çözüm ne mi?

Her şeyi de benden beklemeyin canım, çözümü de siz bulun.