bugün
- atatürk'ü sevmemek8
- 1 temmuz 2026 fransa isveç maçı12
- birazdan temmuza giriyoruz15
- yazarların akıl hocaları9
- yengeç burcu zamanında olmamız8
- hür iradenin bir yanılsama olması3
- yengeç burcu erkekleri ölsün kampanyası6
- pandela19
- siyonizm yahudilik değildir5
- aktrollerin ibb davasını takip etmeyi bırakması21
- fransa8
- isveç6
- çin mahallesindeyim çabuk çince küfür öğretin6
- boyalı da saçların6
- türkçülük3
- sevişirken yapılması gerekenler8
- eski sevgilinin kabotaj bayramını kutlamak5
- sözlüğün kepenklerinin kapanması2
- beyler bik bik erkek8
- nickini değiştiren yazarlar2
- futbol33
- iyi futbol oynar mısınız5
- dünya16
- gerizekalı yazarlar zirvesi4
- 2026 dünya kupası38
- en sevilen gavur adı soyadı4
- en son seviştiğin zaman3
- tai lung17
- lp3
- arkadaşlar bakar mısınız lütfen7
- hiç kız olmayan sözlük5
- devlet bahçeli3
- kocamın ayaklarını yıkarım6
- sözlüğün en şişko kadın yazarı9
- ben geldim naneler7
- iktidar değişince aktroller ne olacak sorunsalı15
- bazı yazarların mal olduğu gerçeği3
- sözlükte dillere destan bir aşk yaşamak istemek7
- ferdi özbeğen dinleyen erkek5
- paraguaylı kaleci orlando gill'in hikayesi2
- askerde en sevdiğiniz komutan4
- hoşgörü dini islam12
- meme uçlarım kaşınıyor emsene diyen kız4
- 30 haziran 2026 fildişi sahili norveç maçı9
- adananın normal bir şehir olmaması4
- kadınların sevişirken sertlikten hoşlanması4
- iremga6
- nöbette uyuyan askeri öperek uyandırmak4
- şeyhin götüne priz sokmak8
- nutuk2
Pek çok insan, bilhassa bizdeki gibi gelenekselliğin hakim olduğu ülkelerde, ailelerinin baskısıyla ve yanlış ebeveyn tutumlarıyla büyümüştür. çocukluğumuzda yaşadıklarımız, ebeveynlerimizin çocukluklarında yaşadıklarının bir mirasıdır ve bu çoğunlukla bir döngüdür. Tüm anne-babalar zaman zaman yetersiz kalabilir ve çocuklarına acı veren birtakım davranışlarda bulunabilirler. Zira ebeveynlerimiz de insandır ve bazen her insan gibi kontrolü kaybedebilirler. Fakat toksik ebeveynleri toksik yapan tutumları, bu davranışları sistematik bir şekilde çocuklarına zarar verecek biçimde uygulamalarıdır. Toksik ebebeyn kavramı, susan forward' ın zor bir ailede büyümek kitabıyla ortaya çıkmıştır. Bu anne-babalar, tıpkı kimyasal bir toksin gibi çocuklarına zarar verir ve bu hasar, çocuklar büyüdükçe büyür ve derinleşir. Bu çocuklar, Özsaygıları hasar gördüğü için kendi kendilerine zarar veren davranışlarda bulunur ve ebeveynlerinin davranışları neticesinde Bir şekilde hemen hepsi kendini değersiz, yetersiz ve sevgiye layık olmayan kişiler olarak görürler.
Peki, kim bu anne babalar ? toksik ebeveynleri altı gruba ayırabiliriz :
- Yetersiz anne babalar
- sözel/duygusal tacizciler
- fiziksel tacizciler
- kontrolcüler
- alkolikler
- cinsel tacizciler .
bu alt başlıkları vaktim oldukça zor bir ailede büyümek kitabından da faydalanarak tek tek irdelediğim yazılar paylaşacağım fakat toksik ebeveyn kavramını tam anlamıyla idrak etmeniz için kitapta da yer alan bir vakadan birkaç cümle paylaşmak istiyorum, bu sözler 38 yaşındaki bir ortopedik cerrah olan gordon' a ait :
'' tabii ki babam beni döverdi, ama sadece yaramazlık yaptığım zaman beni yola sokmak için. Bunun evliliğimin sona ermesiyle ne alakası olduğunu anlamıyorum. ''
burada kullanılan '' yola sokmak '' deyimi, gordon' un şiddeti mantığa bürüyerek nasıl meşrulaştırdığı ve bunu eşine karşı kullanırken, belki de mezarda olan bir babanın/annenin ölü bedeninin dahi bir yetişkinin hayatına ne denli zarar verdiğini gösteriyor. tanıdık geldi mi ?
Peki, kim bu anne babalar ? toksik ebeveynleri altı gruba ayırabiliriz :
- Yetersiz anne babalar
- sözel/duygusal tacizciler
- fiziksel tacizciler
- kontrolcüler
- alkolikler
- cinsel tacizciler .
bu alt başlıkları vaktim oldukça zor bir ailede büyümek kitabından da faydalanarak tek tek irdelediğim yazılar paylaşacağım fakat toksik ebeveyn kavramını tam anlamıyla idrak etmeniz için kitapta da yer alan bir vakadan birkaç cümle paylaşmak istiyorum, bu sözler 38 yaşındaki bir ortopedik cerrah olan gordon' a ait :
'' tabii ki babam beni döverdi, ama sadece yaramazlık yaptığım zaman beni yola sokmak için. Bunun evliliğimin sona ermesiyle ne alakası olduğunu anlamıyorum. ''
burada kullanılan '' yola sokmak '' deyimi, gordon' un şiddeti mantığa bürüyerek nasıl meşrulaştırdığı ve bunu eşine karşı kullanırken, belki de mezarda olan bir babanın/annenin ölü bedeninin dahi bir yetişkinin hayatına ne denli zarar verdiğini gösteriyor. tanıdık geldi mi ?
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar