bugün

caligula

gaius julius caesar augustus germanicus (31 ağustos 12 – 24 ocak 41), daha çok caligula takma adı ile bilinen, 37 - 41 yılları arasında görev yapmış, julio-claudian hanedanı mensubu ve roma imparatorluğunun üçüncü imparatoru.
aşırı savurganlığı, tuhaflığı, ahlaksızlığı ve acımasızlığıyla tanınır, despotluğuyla hatırlanır. kendi muhafızlarının birkaçı tarafından 41 yılında öldürüldü. romalı tarihçi suetonius, caesar'ın hayatı adlı eserinde döneminin en ünlü olaylarını anlatır.
günümüze ulaşan kaynaklar, caligula'nın zalimliği ve var olduğu iddia edilen deliliği üzerine anlatılan anekdotlara odaklanmaya meyillidirler. bu kaynaklar, özellikle suetonius, ne kadar kapsamlı olurlarsa olsunlar sansasyonel ve ön yargılı oluşları nedeniyle modern araştırmacılar arasında bir tartışma konusudur. sık sık bu dönemin en tarafsız tarihçisi olarak gösterilen tacitus'un caligula'nın saltanatı hakkında yazdıkları kaybolmuştur.

caligula, 31 ağustos 12'de, roma'nın sayfiye yerlerinden antium'da "gaius julius caesar germanicus" olarak doğdu. imparator augustus'un evlatlık torunu germanicus ve torunu yaşlı agrippina'nın doğumdan sonra hayatta kalan altı çocuğundan üçüncüsüdür. germanicus, nero claudius drusus ve küçük antonia'nın oğlu, agrippina ise marcus vipsanius agrippa ve yaşlı julia'nın kızıdır. gaius'un erkek kardeşleri nero ve drusus'la genç yaşta ölen tiberius ve gaius julius, kız kardeşleri ise julia livilla, drusilla ve genç agrippina'dır. gaius aynı zamanda geleceğin imparatorlarından claudius'un yeğenidir.

gaius'un babası germanicus, tiberius claudius nero ve augustus'un üçüncü karısı livia'nın torunu ve ayrıca augustus'un kendisinin de evlatlık torunudur. germanicus, julio-claudian ailesinin en göze çarpan üyelerinden ve roma imparatorluğu'nun en çok saygı duyulan ve sevilmiş olan generallerinden birinin oğludur. agrippina, augustus ve scribonia'nın torunudur ve mükemmel roma kadını modeli olarak tasvir edilir.