jose mourinho

antitez üretmede oldukça başarılı bir teknik adam. 2010 inter barcelona eşleşmesinde oluşturduğu taktiksel kurgu ile pep guardiola’nın “durdurulamaz” kimliğine son vermiş ve pep’in 2011’den sonra avrupa’da başarı yakalayamamasının temelini oluşturmuştu.

bugün 11 ocak 2020 tottenham hotspur liverpool maçı özelinde konuşmak gerekirse yine müthiş bir hamle ile maça başladı. klopp’un merkezi 4-3-3’üne karşılık klasik 4-4-2 formasyonunda, sağ bekte tanganga, saç açıkta aurier ile çıktı. ve tanganga ile mane’ye, aurier ile robertson’a adam adama markaj uyguladı.

maçın bir bölümüne kadar da harika bir performans aldı. liverpool için “bu maçta yenilebilir” denilebilecek ender maçlardam biri oynanıyor ancak liverpool’un 0-1 öne geçmesiyle mourinho’nun kurgusunun işlevselliğini kaybedeceği aşikar.

yine de en başta belirttiğim gibi bu oyun kurgusu, her ne kadar zor olsa da klopp futbolu için bir antitezin temelini oluşturabilir. premier league’in sonraki haftalarında birçok takım bu modeli deneyecektir.

bu arada söylemeden edemeyeceğim, klopp müthiş bir deha. teknik direktörden de öte bir fikir adamı...