bugün

kanal istanbul un faydaları

ümmetimizin lideri, asrın lirerimiz, dünyanın kıskandığı adam recep tayyip erdoğan'ın "çılgın proje"si kanal istanbul'un faydalarıdır.

ben merak ediyorum, kanal istanbul'un nasıl faydası olacak? yılda bize nasıl 8 milyar dolar kazandıracak?

"kanal istanbul'dan para kazanacağız" diyenler bu parayı nasıl kazanacağımızı izah edebilirler mi?

şöyle diyorlar;
"kanal istanbul'u yapınca Montrö antlaşmasını bay pass edecek, möntrö sözleşmesine tabi olmadığı için geçen gemilerden para alacağız, tankerleri kanal istanbul'a yönlendireceğiz, boğazı tanker trafiğine kapatacağız..."

nasıl yapacaksın ki bunu?
böyle bir hakkın var mı? yani sen boğazı kafana göre kapatamıyorsun. rus'un tankeri, fransızın şilebi elini kolunu sallaya sallaya gider gene boğazdan geçer. kanal istanbul'dan geçmek zorunda bırakamazsın.

mevcut istanbul boğazından geçen gemilerden para kazanamıyoruz, zira burası uluslararası bir su yolu. geçen gemiler sadece fener ve kılavuzluk hizmeti parası ödüyor bu da senelik 300 milyon lira civarında. ama bu para boğazların güvenliği, işletmesi, fener bakımları vb giderler için harcanıyor, yani bu gelirin vatandaşa bir katkısı olmuyor.

gemileri boğaz'ı bırakıp kanal istanbul'dan geçmeye zorlayabilir miyiz?
hayır.
yani isteyen geçer, isteyen geçmez.
e peki o halde biz kanal istanbul'dan nasıl para kazanacağız?

bilmiyorum. reis de bilmiyor sanırım.

kanal istanbul'un tek faydası kanal civarında yapılacak yeni inşaatlar, kurulacak yeni şehirler olacak sanırım. o da yandaş müteahhitlere, arazi spekülatörlerine fayda sağlayacak.
başka da bir faydası yok.

zararlarını ve bize bir getirisi olmayacağını ise şu entryde yazdık;
(bkz: kanal istanbul u bilale anlatır gibi anlatmak/#39614203)

evet sevgili ak partili arkadaşlar.
sizlere insan gibi bir soru soruyorum. beni aydınlatır mısınız? kanal istanbul'un bize ne faydası olacak?

edit: arkadaşım insan gibi bir soru sorduk. neden eksiliyorsunuz? çıkıp anlatsanıza faydaları nelerdir. ben de bir tc vatandaşıyım ve belki bu konuda bilgi eksikliğim var. beni aydınlatsanıza.

edit-2: cahil aktrollün biri harita koyarak kanal istanbul'un daha kestirme olacağını, dolayısıyla gemilerin daha az yakacağını yazmış.---->(#42546590)
cahil işte, girip hiç incelemiyor ki.

kanal istanbul-45 kilometre.
istanbul boğazı-30 kilometre uzunluğunda.

kestirme dediğin kanal istanbul 15 km daha uzun. burada nasıl kestirme olacak ve gemiler nasıl bir tasarruf yapacak acaba?