bugün

atatürk ün laikliği halka sormadan getirmesi

yerinde harekettir.

abdülhamid döneminde ileride devleti yönetecek ya da üst kademelerde görev yapacak kişilere -askerler, bürokratlar vs, çok iyi eğitim verildiği halde halka rezalet ötesi bir eğitim verilmiştir. bunun sonucunda halkın önemli bir kısmı cahil kalmıştır. Denklemin öbür tarafında ise, bir asker olarak atatürk üst düzey eğitim görmüştür.

halkın %99'una hiç eğitim verilmezken %1'ine mükemmel eğitim verilmesinin alt metni şudur: eğitim alan %1 bu reayayı (güdülen koyun anlamına gelen sözcük, osmanlı'da halkı nitelemek için kullanılırdı) onlara sormadan, nasıl isterse öyle yönetsin.

hal böyleyken tutup da vay sen bize sormadan nasıl böyle bir şey yaparsın diye kerkinmeye hakkınız yok. biraz aklı olan biri, yüzde biri dahi okuma yazmaya bilmeyen bir topluluğa bir şey danışmaz zaten. hele böylesine önemli bir meselede.

şayet birilerine köpürecekseniz, mesela osmanlı'nın askeri danışmanlık aldığı prusya'da herkes için ilköğretim zorunluluğu getirilmişken kendisi osmanlı halkını eğitmek için en ufak çaba göstermeyen "ulu hakan" abdülhamit'e veya ondan önce gelen ve aynı şekilde halkı eğitmek için hiçbir çaba sarf etmeyen padişahlara köpürebilirsiniz.