bugün

huawei

güya şu aralar kendi işletim sistemini yazıyormuş.

bunun o kadar kolay olmadığını onlar da biliyor, dik durmaya çalışıyorlar o kadar. çıkıp biz battık diyecek halleri yok.

arm bile ambargo koymuş, hadi diyelim os yazdılar, ki yazarlar yani dünya devi adamlar, burada sıkıntı yok. yalnız o işletim sisteminde hiçbir google uygulaması çalışmayacak, google maps yok, drive yok hiçbir şey yok. böyle bir telefonu satabilirler mi?

hadi satarlar diyelim. diğer amerikan şirketleri olan facebook, twitter, instagram, whatsapp gibi devler bu yeni os için app geliştirecek mi? büyük ihtimalle hayır. amerika ambargo koymuşken yiyosa geliştirsinler kan alırlar kamil.

yani huawei amca atıp tutuyorsun ama bunu yapabilse samsung yapardı çoktan, o adamların hiç aklına gelmedi mi yeni bir os yazmak, adamlar mecbur mu o kadar lisans parasını falan ödemeye. ama mecbur ediyorlar. 2-3 yıldır satan bir markasın altı üstü, eski bir asker ve çin komünist partisinden arkanın sağlam olmasına güvenme ren amca, vallahi seni de bitirirler.

ha google'ın yaptığı ayrı bir hıyarlık. kendileri için bile saçma. dünyada ne kadar çok senin os'in kullanılırsa o kadar istihbarat toplarsın. ne kadar kişi google maps ve gps kullanırsa o kadar dünyayı kontrol edersin. zaten bu yüzden amerika hüküm sürüyor. yani, sen gerizekalısın google, senden bunu isteyen, sana baskı yapanlar senden gerizekalı.