edirne serhattaki payitaht zirvesi vol 2

iki gün boyunca, cami, kilise, sinegog üçlüsünün bir arada gezildiği, aman kavramını bir kenara bıraktıran zirve.

edirne osmanlıya başkentlik etmiş, balkan harbine maruz kalmış bir şehir olarak yüzlerce tarihi eseri bünyesinde barındırmasına rağmen, bunların bir çoğu yıkılmış, harap bir halde bırakılmış.

muradiye camini geziyoruz, çinilerinin bir kısmı çalınmış, mezar taşları kırılmış, bahçesindeki mevlevihane binası yok edilmiş.

iki günlük gezide yüzlerce parçalanmış mezar taşlarını görmek üzüntü verici. tek camiler değil sinegog ve kiliselerde yıkılmış zamanında.

tarihin bu üzüntü verici durumunda selimiye nin güzelliği bir nebze insana moral veriyor. insan buraya baktıkça ne kadar muhteşem bir yapıya baktığını hissedebiliyor. mimar sinan ın ustalık eseri olması da bunun kanıtı.

gece 12 de kırkağaç yolunda yapılan yürüyüş, muhteşem bir doğada seyahat etme keyfi veriyor insana. kilometrelerce yol sanki kalemle çizilmiş gibi düm düz.

en son gidilen duraklardan biri de pazarkule sınır kapısı. 10 metre önünüzde askerimiz, onun 100 metre ötesinde ise yunan bayrağı ve nöbet tutan yunan askeri. anladık ki ordan ötesinde toprağımız yok. bunu hepimizin çok iyi anlaması lazım.

imhotep in engin tarih bilgisi, cemsbg nin misafirperverliği, mulayım in muhabbeti, ncldlbz nin tatlı dili ile çok güzel anılarla tarihin bir köşesinde yerini almış olan zirvedir.

emeği geçen herkese teşekkür ederim.