bugün

alper demirbas

Kırk yaşında profesör olmuş bir bilim adamı. Şu anda 44 yaşında. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra aynı fakültede genel cerrahi uzmanı oldu.
ABD'de Miami Üniversitesi'nde organ nakli ihtisası yaptı. Bunu izleyen yıllarda ingiltere'de Cambridge Üniversitesi'nde ve Japonya'da Kyoto Üniversitesi'nde organ nakli üzerine çalışmalarını sürdürdü. Bu üç üniversitede organ nakli konusunda dünyanın önde gelen merkezleriydi.
Türkiye'de çeşitli dernekler tarafından 12 kere "yılın tıp adamı" seçildi.
2004 - 2008 yılları arasında da Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Müdürlüğü yaptı. Prof. Dr. Alper Demirbaş Akdeniz Üniversitesi'nde ilk karaciğer naklini gerçekleştirdi. Türkiye'de ilk defa böbrek - pankreas nakli programını başlattı.
Doku uyumsuz böbrek nakli programını ilk başlatan yien Prof. Dr. Demirbaş oldu. Kan grubu uyumsuz böbrek nakli programını ilk defa başlatan da yine kendisidir. Müdürlüğünü yaptığı Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi, 2007 yılında ABD de dahil olmak üzere tüm dünyada en çok başarılı böbrek nakli yapan merkez oldu.

Akdeniz Üniversitesi'nde 2000 yılından bu yana 1800 böbrek - pankreas, karaciğer nakli ameliyatı yapıldı. Her yıl bir önceki yıldan daha çok organ nakli ameliyatı gerçekleştirdi.
Almanya, Hollanda, Kanada başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden hastalar Prof. Dr. Alper Demirbaş'ın müdürlüğünü yaptığı Organ Nakli Merkezi'nde ameliyat olmak üzere Antalya'ya geldiler.
Yurt dışında en son çalıştığı ABD'de kalsaydı yıllık ücret 200.000 $ olacaktı ama ülkesinde hizmet vermeyi yeğledi.
Prof. Dr. Alper Demirbaş, gerçekten özverili bir hekim. Öylesine ki tam üç defa, kanamalı hastalara uygun kan bulunamadığı için, kendi kanını bu hastalara vererek ameliyatlarını yaptı ve onları sağlıklarına kavuşturdu.
Tüm dünyada tanınan ve takdir edilen bir bilim adamı. Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, YÖK'ün gönderdiği listede de birinci aday olmasına rağmen, Cumhurbaşkanı Gül tarafından seçilmedi, yerine bir tarihçi, Prof. israfil Kurtcephe getirildi. Yeni rektör, Prof. Dr. Alper Demirbaş'ı makamına çağırdı. Organ Nakli Merkezi'nden istifasını istedi; çok nazikti, kağıdı ve kalemi uzatarak istifasını yazmasını bekledi. Tarihçi rektör bunu, Organ Nakli Merkezi'nde kendi ekibiyle çalışmak istediği için yaptı. Prof. Alper Demirbaş da istifa etti, ama Organ Nakli Merkezi'ndeki görevinden değil, üniversiteden. (30.08.2008, Milliyet, Hasan Pulur)

Bu durumda acaba Alper Demirbaş mı zarara uğramıştır ? Asla. O en kısa zamanda istediği yerde iş bulabilir. Ama hastalar için acı haber. Özellikle de şansına ameliyat olmak için hastaneye giriş yapmış olanlar. Neden böyle bu ülke ?