bugün

adem ve lilith

size evrenin ilk feministini anlatayım. tanrı adem ile lilith'i yaratıp cennetine koymuştur. fakat lilith ablamız iddia ettiğine göre adem ona haksızlık yapmakta, ona kendi üstünlüğünü kurma çabasındaymış. bu adaletsizlik karşısında daha fazla dayanamayan ve feminizm damarı kabaran lilith tanrının yasak ismini söyleyerek cennetten kaçar -ki başka yolu da yoktur zaten.

gül bahçelerinden kaçıp kızıl deniz yakınlarındaki bir mağaraya sığınan bu hanım ablamız kötü yola düşer. iblisler ve iblislerin kralıyla birlikte olmaya başlayıp günde 100 cin çocuk meydana getirir. (eşitlik diye yola çıktın ama yollu oldun be güzelim) bu çocukların ise cin, şeytan ve hatta vampir olduğu rivayet edilir. hatta dünyada bunca kötülüğün sebebinin de lilith'in çocukları olduğu söylenir. her neyse, lilith şeytanlarla haşır neşir olurken bu sırada adem yanlızlık çekmeye başlar ve tanrıya yalvararak lilith'in geri gelmesini ister.

bu nedenle tanrı lilithe senoy, sansenoy ve samengelof adlı üç tane melek gönderip evine dön çağrısı yapar. melekler her ne kadar lilithe "kocanın yanına dön, napıcan elin mağarasında? gel sana cennetten arsa verelim. her gün yüzlerce velet doğurup sokağa salıyon, bunlara kim bakacak diye düşünmüyon" dese de lilith ablamız ikna olmaz. bunun üzerine melekler lilithi doğurduğu çocukları her gün öldürmekle tehdit eder ve dediklerini yaparlar. lilithin dayanılmaz acılar çekmesine neden olan çocuk katliamları başlar, her gün yüzlerce çocuğu öldürülür.

tanrı ise artık lilithin eve dönmeyeceğine emin olduğundan, ademin kaburgasından havvayı yaratır. fakat bunu öğrenen lilith intikam ateşiyle yanıp tutuştuğundan o da ademin çocuklarını öldürmek için yemin eder. hatta şöyle bir inanışta mevcuttur, havvayı cennette yasak meyveyi yemesi için sevgilisinin kılığına girip onu kandıran kişi de lilith'dir.

şimdi biraz da al basmadan bahsedelim. bazı anlatılara göre al basması denen bir varlik her gece lohusalık döneminde olan anneleri gece rahatsız etmektedir. anadolunun lilithi saf dışı bırakma için kullandığı yöntemler ise bir hayli ilgi çekici:

lohusa anne ve bebeği 40 gün boyunca yalnız bırakılmaz. evde mutlaka başka biri olmalıdır.
gece ışıklar söndürülmez.
lohusanın başucuna bıçak ya da makas konur.
annenin başına kırmızı kurdele bağlanır...

şimdi aklımda tek bir soru var, lilith adam mıdır?