tarihin 3 büyük askeri dehası

birinci ikinci üçüncü demem bir ifade etmeyebilir çünkü birinci ikinci diye ayırırken sıralama yapmadığımı da önceden belirteyim.
bir numaraya otto von bismarck'ı koyabilirim ki kendileri almanyayı küçük şehir devletlerinin dahil oldukları konfederasyondan bir imparatorluğa çevirerek ve zamanın güçlü fransız ordusunu sedan savaşında yok etmiş ve konfederasyona katılmamış şehircikleri de ilhak etmiştir.

iki numara için ulusal kahramanlarımızdan olan mustafa kemal atatürk'ü verebilirim kendisi askeriye mekteplerinden gelmiş savaş alanında da hünerini kanıtlamış bir mareşal.
türk milletini örgütleyip düşman işgaline karşın yılmamış ve millete liderlik edip ölümüne kadar ülke işleri ve problemleriyle ekseriyetle ilgilenmiş sağlığının kötüye gittiği ve istirahat etmesi gereken zamanda mersin ve adana'ya geziler düzenlemiş ve sağlığı daha da kötüye gitmiştir.
bana göre askeri zekası en çok sakarya meydan muharebesindeki yunan ordusunun ikmal hattını sakarya nehrinin doğusuna savaşı kaydırarak zorlayarak ve çizgi savunması stratejisinin dışına çıkarak bozguna uğrayan orduların geriye çekilip tekrar mevzilenmesini emrederek göstermiştir.

üçüncü olarak bu saatte aklıma bir komutan gelmedi.