bugün

akut karın ağrısı

genellikle abdomen kaslarının spazmı, kusma ve ateş ile birlikte aniden ortaya çıkan sürekli ve şiddetli karın ağrısı şeklindedir. akut karın bir hastalığı değil, karın ağrısına sebep olan hastalıkların sebep olduğu bir tabloyu ifade eder.

akut karın(abdomen)'ın en sık nedeni peritonittir (abdomeni örten zarın iltihabı). altta yatan nedenler arasında apandisit, abdomen hasarı veya divertikül hastalığı (barsak duvarında küçük, çıkıntı yapan torbacıkların bulunması) veya peptik ülser gibi hastalıkların sonucunda bir iç organın perforasyonu (yırtılması) yer alır.

akut abdomen sıklıkla karnın ortasında künt(yeri tam olarak belli olmayan) bir ağrı olarak başlar ve duruma bağlı olarak, giderek vücudun belli bir bölgesine yerleşir. örneğin, apandisitte önce umblikal(karnın orta kısmında) ağrı görülür sonra ağrı vücudun sağ tarafında hissedilir.

akut karın ağrısında tedavi, altta yatan nedene göre yapılır. akut karın ağrısı ile gelen hastaların genelinde ameliyat gerekebilir. akut karın ağrısı durumunda tedaviye mümkün olduğunca hızlı başlanmalıdır. gereken durumlarda ya laparoskopik cerrahi ya da açık cerrahi işlemleri uygulanır ve hasta vakit kaybetmeden ameliyata hazırlanır.