bugün

jüpiter

güneş sistemindeki en büyük gezegendir. gazlardan oluşan bu gezegen, güneşe uzaklıklarına göre sıralandığında 5. sırada yer alır.

roma mitolojisinde tanrıların kralı olan Jüpiter yunan mitolojisindeki zeusa denktir. kardeşleri Neptün ve plüto dur. Neptün poseidon plüto hades e tekabül eder. nitekim plüto nun gezegenlikten çıkarılması ve dışlanması mitolojide hades in olimposlu tanrılar arasında dışlanarak yer altına "hükümdar" olmasına benzemektedir.

sistemdeki en büyük gezegen olan Jüpiter 56 tane uyduya sahiptir ve bu uydularının bir kısmı kendisi gibi gazlardan bit kısmı da kararlardan oluşmaktadır. hatta bazı uyduları mitolojide zeus un metresleri, sevgililerinin adını almaktadır.

(karısı hera, Roma mitolojisinde juno/luna olarak bilinir, dünyanın uyudusu olan ay A tekabül etmektedir ki enteresan)

Jüpiter in uydularından kendisine yakınlık derecesine göre ikinci sırada bulunan Europa galileo nun bulduğu dört büyük uydudan biridir ve dünya ile çok benzemekte olan bu uydu astronomik araştırmalar açısından oldukça ilgilenilmiştir.

astrolojide de zodyakda dolaşırken bir girdiği evde 1 sene kalır. her burcu 1 sene boyunca tek tek etkileyen jupiter bulunduğu ev ve burca bulunduğu süre boyunca şans getirir. büyük bir gezegen olduğu için etkisi de büyüktür.