bugün

mahalle baskısı

şimdilerde istanbul'da beltur aracılığı ile yapılan hede.

istanbul büyükşehir belediyesi, bilimum halka açık işletmeleri beltur yönetimine vermekte ve beltur yönetimi de "halktan öyle bir talep gelmediği için" alkollü içki satışını kesmektedir. tabi olay kesmekle bitmez, bahsi geçen kafeterya yakınlarında dahi denize karşı bi bira' içme keyfiniz engellenmekte, eğer ki yapmak isterseniz, çevik kuvvet başınıza dikilebilmekte ?!

linkin günün birinde tarih olması ihtimaline karşı, haberin tam metni şu şekilde;

Yalçın Bayer, 31 Ağustos Pazar, Hürriyet

Moda iskelesi'nde ahlak bekçileri nöbet tutuyor

EĞER dün (önceki) gece Kadıköy Moda iskelesi'nde olup da oraya yığılmış zabıta ordusunu, güvenlik güçlerini ve hatta Çevik Kuvvet timini görseydiniz acaba bir terör olayı mı var, diye düşünmekten kendinizi alamazdınız.

Meğerse amaç, beş-on vatandaşın ellerinde biralarıyla rıhtıma çıkmasını engellemekmiş. Ve ne yazık ki, bu görevlilerden bazıları özellikle bayanlara karşı son derece kaba davrandılar. Protestocular olarak niyetimizin iskeledeki kafeteryaya değil, işletmenin herhangi bir hak iddia edemeyeceği ve halka açık olması gereken rıhtıma çıkmak olduğunu açıklasak da işletme (Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Beltur) ve güvenlik görevlileri bir mahkeme kararı ya da herhangi bir belge göstermeye gerek duymadan karşımıza birer beton gibi dikilerek engellediler. Bir ara kaba kuvvet kullanmaktan bahseden güvenlikçiler dahi oldu ve bunun üzerine babası yaşındaki bir vatandaş, "Yoksa bizi denize mi dökmeyi düşünüyorsunuz" deyince sustu. Protestocular olarak bizler de bu hakkımızı tepemizde dikilen güvenlikçilerin önünde rıhtıma oturup biralarımızı içerek kullandık.

Acaba Malezya olur muyuz, derken çoktan iran olmuşuz da haberimiz yok. istanbul'un en güzel tepelerini, en manzaralı sahillerini sadece belirli bir yaşam tarzına sahip olan insanlara açarak, bir bardak soğuk bira içmek isteyen diğerlerine bilinçli olarak kapatan zihniyet yüzünden yakın bir gelecekte insanlar tıpkı iran'daki gibi sadece evlerinde, dört duvar arasında gizli gizli içkilerini içmek zorunda kalacaklar.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/9785688.asp?m=1

yukardaki örnek belediye elinden yapılırken bir de devlet elinden bir örnek verelim;

DPT *, personeline ramazan boyunca yemekhanelerin kapalı olacağını haber vermiş. e, yani, personelin geneli oruç tutuyorsa yemekhaneyi boşu boşuna çalıştırmanın ne gereği var ?! ziyan, israf !?
hasta olanlar ve diğer nedenlerle tutmayanlar içinse bir yemekhane açık olacak ve kullanmak isteyenler isim yazdıracaklar. e, elbette, hasta arkadaşlarımızı bilelim *, gerekirse yardım edelim ?!

haberin kısa metni, bi gün bakarsınız link yokolur diye, şöyle;
Ramazan geldi, yemekhanelerde tadilatlar başladı! Devlet Planlama Teşkilatı yönetimi, personeline ramazanda yemekhanenin kapalı olacağını duyurdu. Hastalık ve benzeri nedenlerle oruç tutamayacaklara ayrı yer gösterildi.

Kamu kurumlarında her ramazan ayında yemekhanelerin tadilata alınması ve oruç tutmayacak personelin listelerinin yapılması dikkat çekerken, bu yıl Devlet Planlama Teşkilatı tartışmalı bir icraata imza attı. DPT Genel Sekreteri Zeynettin Kasımoğlu'nun personele yayımladığı genelgede yemekhane ve kafeterya hizmetlerinin ramazanda verilmeyeceği bildirildi ve Hastalık ve bunun gibi nedenlerle oruç tutmayacak personel için 3. kat yemekhanesinin açık olacağını duyurdu. Hastalık gibi gerekçesi olmadığı halde oruç tutmayacak personelin durumlarına açıklama getirilmezken, Genel Sekreter Kasımoğlu'nun sayı değil isim listesi istemesi de tepki çekti.

DPT Genel Sekreteri Kasımoğlu, 1 Eylül pazartesi günü ramazan ayının başlayacağını anımsattığı genelgesinde bu yıl iftar vaktinin mesai bitiş saatinden sonra olması sebebiyle de yemekhane ve kafeteryanın kapalı olacağını belirtildi.
Sayı değil isim listesi
Genel Sekreter Kasımoğlu, oruç tutmayacak personelin durumuyla ilgili yapılacak düzenlemeyi de şu şekilde ifade etti:
Ancak hastalık ve bu gibi nedenlerle oruç tutmayacak elemanlarımız için 3. kat yemekhanesinde yemek hizmeti aynen devam edecektir. Bu sebeple, söz konusu hizmetin devam edebilmesi için ramazan ayı boyunca öğlen yemek hizmetlerinden istifade etmek isteyen elemanlarımızın aşağıda belirtilen telefon numaralarına en geç 29.8.2008 Cuma günü Saat 17.00'ye kadar isimlerini yazdırmaları gerekmektedir.

Daha önce Emniyet'te uygulanan ve oruç tutmayan personelin, Fişleniyoruz, diye tepki gösterdiği yöntem, Devlet Planlama Teşkilatı çalışanlarının tepkisine neden oldu. Personel, isim listesi yerine sayı toplanması gerektiğine işaret ederken, kafeteryanın kapatılmasına da tepki gösterdi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, ramazanda yemekhaneye olan talebin düşeceği gerekçesiyle yemek sarfiyatı olmasın diye oruç tutmayacak personelin sayısını tespit etmek için çalışma yaptı. Bayındırlık Bakanlığı yemekhanesini tadilata alırken, Sağlık Bakanlığı'nın son birkaç yılda uyguladığı kapalı yemekhane uygulamasını bu yıl da sürdürmesi bekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Diyanet işleri Başkanlığı, Ulaştırma Bakanlığı gibi bakanlıkların da ramazan boyunca öğle yemeklerine ara vereceği öğrenildi. Ramazan ayında yemekhanesi kapanmayan ender bakanlıklardan biri Dışişleri Bakanlığı olurken, Dış Ticaret, Hazine gibi kuruluşlar da öğlen yemeklerine ara vermiyor.
TSE, TÜiK gibi kurumlarda da ramazan boyunca öğle yemeği çıkmıyor.
(Radikal)
http://w9.gazetevatan.com...d=196354&Categoryid=1