bugün

zeytin dalı harekatı

birkaç sene içerisinde patlak verme ihtimali olan çok daha büyük ölçekli bir savaşta açılması muhtemel bir cephenin şimdiden kapatılmasına yönelik bir operasyondur. ve kapatılacaktır. barındırdığı insan yapısı itibariyle patlak verme ihtimalini tetikleme özelliği de olan bir yerdir afrin'de bi bok mu var, asıl olay fırat'ın doğusunda gibi yorumlar görüyorum. nispeten doğrudur, türk ordusunun yapması gereken sınır boyunca geniş çaplı bir süpürme operasyonudur. fakat bunun için geç kalındı, gerekli ilerleme sağlanamadı, stratejik noktalar kaptırıldı ve bu girişim menbiç'te de rusya-abd ittifakıyla engellendi. bunların da ötesinde, türk devleti kendi içinde yaşadığı güç savaşı sebebiyle burnunun dibinde olup biten bu hayati meseleye gerekli reaksiyonu gösteremedi. insan üstü bir çaba ve aykırı mekanize kullanımı gibi yöntemlerle fırat kalkanı'nın başarılı şekilde gerçekleştirilmesine rağmen türk devleti eli kolu bağlı bir noktada kaldı. tarihe baktığımızda bu genellikle böyle olmaz, imkansız gibi görünse bile avantaj sağlayacak bir nokta varsa türkler orayı ne pahasına olursa olsun vaktinden önce alır. terör hattı yarıldı fakat ilerlenecek noktalar vardı. vardı da anasını satayım, türk bayrağını görünce neredeyse esad'la ışid bile paslaşacaktı. neyse.

abd'nin silahlandırdığı 30bin kişiyi bırak, abd ve dahi rusya'nın bölgedeki varlığını sikip süpürecek kabiliyetteki bir askeri güce silah sevkiyatı seyrettiriyorlar aylardır. niye? o silahlandırılan unsurlar ırak ve suriye'deki işlerini bitirdiklerinde gelip türkiye'yi vursunlar diye. gerçek şu ki, türkiye'nin nisbeten nufüs alanına giren bölgeyi bile dizayn edecek kadar organize bir gücü yok. ha türkiye'nin yok, amerika'nın, rusya'nın var mı? onların da yok. gerek nüfus, gerek askeri kabiliyet açısından bölge o kadar güvenilmez ki yangından mal kaçırma gibi oldu oralarda işler. amerika yine her zamanki gibi daha büyük bir istikrarsızlık için geçici bir istikrar peşinde, rusya türkiye'yi izole etme fikrine bayılsa da istikrardan yana ve istikrar için türkiye'nin öneminin farkında.

sonuç olarak türkiye durumdan rahatsız. bu rahatsızlık da halep, şam, esat şu bu olayı değil. bunlar türkiye açısından olsa güzel olur, olmasa da olur şeyler fakat sınırımızda kürt nüfusu üzerinden yapılmak istenen şeyin engellenmesi bizim açımızdan olmazsa olmazdır. afrin ya da herhangi bir operasyon da bunun önalma girişimidir. allah askerimizin yardımcısı olsun.