taşerona kadro verilirken yapılacak sınav

Bu ülkede ilk okul, orta okul, lise, üniversite hatta yüksek lisans yapmış adamı işsiz dolaşırken birden bu kadro muhabbetinin gelmesini herkes biliyor.

Şimdi bu ülkede KPSS denilen bir sınav var. Kamu personeli seçme sınavı. iki şekilde. Bir lise ve ön lisans mezunları iki lisans mezunlarının girdiği bir sınav. Şimdi bunların kulvarları farklı olabilir. Haklısınız. Ancak lise ve ön lisans mezunlarının girdiği sınav sonrası açılan iş ilanları ile taşeronda çalışanların geçecek olduğu iş kollarının bazılarında aynı. Özellikle hizmetli ve teknik konularda. Yine takdir ettiğim milyonlarca insanın girdiği bu sınavda alım on bin, yirmi bin.

Yine milyonlarca insanın girdiği lisan düzeyindeki KPSS sonucu bir milyona yakın aday giriyor. Alım ise yine en iyi ihtimalle yüz bin. Mesela daha 2017 KPSS ile alım yapılmamış durumda. Nerdeyse 2018 KPSS gelmiş. Alacakları yirmi bin öğretmen için 400 bin öğretmen bekliyor. işsiz durumdaki üniversite mezunu bile çok zor durumda olanlara sorsanız birçoğu taşeronda çalışmaya razıdır. Ki insanlar iş bulamıyor. Bir de taşeron firmalarda nasıl iş başı yapıldığı malumunuz. Oralara girmek de kolay değil. Bir de ya bu işlerde çalışmak kolay değil zor işler diyenler olabilir. Haklı olduğu taraflar olabilir. Özellikle kit'lerde çalışanlardan ağır iş kollarında olanlar var. Ancak düzenlemeye göre onlar kapsam dışında. Geriye kalanlar ise daha çok yardımcı hizmet bölümlerinde. Birkaç soru madem kadroya alım olacak o zaman milyonlarca insanın girdiği kpss'ye ne ihtiyaç var? Bir zamanlar yine dershaneler kapatıldığı için sınavsız binlerce öğretmen alımı yapıldı. Özelde çalışmak istemeyen, iş bulamayan insanların ne suçu var?