bugün

stalingrad

1993 yapımı alman filmi. adından da anlaşılacağı üzere stanlingrad muharebesini anlatıyor.

yahudi ajitasyonu ve amerikan kahramanlığının olmadığı bir 2. dünya savaşı filmi istiyorsanız, biraz da almanların gözünden bakalım olaya diyorsanız güzel bir alternatif. savaş atmosferi çok iyi yansıtılmış. bu açıdan savaş filmi sevenlerin kaçırmaması gerekiyor. ancak ve ancak film ses konusunda kaybediyor. konuşmaların sonradan seslendirildiği çok bariz. buradan da alman sinemasının 90'ların başlarında sinemada ses tekniği olarak çok geride olduğunu anlıyoruz. böyle önemli bir yapımda seslerin bu derece kötü olması, cık, olabilemedi.

dediğim gibi atmosfer on numara, savaş sahneleri etkileyici, o umutsuzluğu vermişler falan feşman ama o rus kızın olması bütün gerçekçiliği bozuyordu. işin içinde hatun da olsun, film daha dramatik olur diye düşünmüşler, ama olmamış.

ses sorununu ve rus hatun kişisini (oynayan oyuncu da rahmetli olmuş genç yaşta niyeyse, ölünün arkasından çok konuşmayalım) görmezden gelirsek 10/8'lik bir film. ama ne yapmıyoruz? sorunları görmezden gelmiyoruz, ve filmin notunu 1 puan daha kırıp 10/7 veriyoruz.

ama izleyin. izlenmeye değecek bir film. *