metal gear rising

Tam adı metal gear rising revengeance olan oyun. platinum games tarafından geliştirilmiştir.

Bu aralar sıkıntıdan eski Hack & Slashlere bakıyordum, ne kadar Japon kafasından pek hoşlanmasam da Avrupa'da pek yaygın olmayan bir oyun tarzı bu. O sebepten ve biraz da Metal Gear titleına güvenden açıkcası oynadım. Ortalamanın üstü bir yapım olduğunu söylemem gerekli.

Öncelikle hikayeden bahsedelim. Hoş giren fakat Japon fantezi dünyasına çok fazla sokup çıkarılmış bir hikaye yapısı var. Aslında baktığınızda Kojima'nın hikaye anlatım şekline baya benziyor, Kojima'nın sadece MGS V'ini oynadığım için bir şey diyemeyeceğim. Şöyle diyeyim, hiç bir bilim kurgu hikayesi bilmiyor olsam keyif alabilirdim belki ama şu dakikadan sonra bazı noktalarda "ya abi ah çok klişe" diye isyan edip ekran başında ayılıp bayıldığımı belirtmem gerekli. Kısacası idare eder bir hikayeye sahip.
Ha eklemeden geçemeyeceğim, çok fazla noktada "hadi lan o kadar da abartmayın aq" diyorsunuz.

Oynanış tarafında oyun gayet hızlı. 60 fps'in altında oynanabilmesi baya zor gibi. Reflekslerinizi ciddi zorluyor bazı noktalarda diyebilirim. Zor mu, çok zor olduğunu söyleyemeyeceğim bosslar haricinde fakat belli bir oranda oyunculuk bekliyor kesinlikle.
Bir Hack and Slash oyununda kişisel olarak beklediğim fakat bulamadığım bir iki şey var. Öncelikle combolar çok az ve estetik olarak o kadar hoş görünmedi bana. Skill ağacından yeni combolar açabiliyor olsanız da onlar belli bir miktar kurtarıyor olayı sadece. Hoş bu ne kadar şikayet edilebilir bir şey bilmiyorum ama combo yaparken özellikle damage alıp combonuzun bozulabilmesi çok sinir bozucu olabiliyor.
Oyunda bir de Stealth seçeneği var ki evlere şenlik. Sırf Metal Gear Solid evrenine ait olduğu için koyulduğu baya bariz ortada. Bazen işinize yarayabiliyor, ama pek kullanışlı değil. Bu kadar hızlı bir oyunun acayip temposunu düşürüyor. Stealth'ı adam akıllı yapmak için adamların uygun pozisyona geçmelerini falan bekleyeceksin gerçekten saçma ve sinir bozucu, ama var işte. Bir kişiyi stealth öldürüp geri kalana kafa göz dalıyorsunuz genel olarak.
Boss Fightları acayip keyifli ve biraz zorlayıcı, o konuda hakkını yiyemem oyunun.

Müzikler hoş, dubstep metal falan baya karman çorman bir şeyler çalıyor ama bu kadar hızlı bir oynanışa gidecek olan şey de bu.

Benim için hala God of War çoğu açıdan bu tarzda çok çok daha başarılı. Belki Japon kafasını pek sevmememden kaynaklanıyor olabilir bilemiyorum. Ama Bayonetta sevdiyseniz, bu oyunu da muhtemelen sevmeniz çok olası.

Edit: Ben bu sürenin üstüne çok daha fazla Hack and Slash oynadım. Metal Gear Rising için olumsuz sayılacak şeyleri zamanla sanırım göz ardı ettim kafamda. Devil May Cry 5 ile bu oyun gerçekten çok çok çok iyi işler. Keşke devamı gelse.